fbpx

FAO főigazgató: a világ élelmiszertermelésének 90 százalékát a családi gazdaságok adják

Írta: Szerkesztőség - 2014 március 06.

Budapest, 2014. március 5., szerda (MTI) – A világ élelmiszertermelésének 90 százalékát a családi gazdaságok adják – mondta José Graziano da Silva, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója az MTI-nek szerdán Budapesten.

FAO főigazgató: a világ élelmiszertermelésének 90 százalékát a családi gazdaságok adják

A FAO főigazgatója a családi gazdaságok világfórumán arról is beszélt, hogy a családi gazdaságok az élelmiszertermelés mellett más területeken is sok árut állítanak elő, így például erdészeti és halászati cikkeket.

Úgy vélte, nem általánosságban van szükség az élelmiszertermelés növelésére, hanem azokban a térségekben, ahol nincs elegendő élelem, így például Afrika és Ázsia egyes részein. A főigazgató szerint a családi gazdaságokat ezekben a térségekben kell fejleszteni.

Hangsúlyozta, hogy meg kell szüntetni az élelmiszerpazarlást, mert jelenleg a világon megtermelt élelmiszer 30 százaléka hulladékként végzi. Megjegyezte azt is: több pénzt kell az embereknél hagyni, hogy meg tudják vásárolni az élelmiszereket.

Fontos kérdésnek nevezte a világ élelmezési gondjainak megoldásában a fenntartható gazdálkodás feltételeinek biztosítását. José Graziano da Silva szerint e téren már tapasztalható előrelépés, de kulcskérdés, hogy sikerül-e a múlt század hatvanas éveihez hasonlóan végrehajtani egy újabb „zöld forradalmat”.

A FAO főigazgatója a világfórum plenáris ülésén átadta az ENSZ főtitkár üdvözletét az esemény résztvevőinek.

MTI 2014. március 5.