fbpx

VM: Magyarországon jelenleg nincs afrikai sertéspestis járvány

Írta: Szerkesztőség - 2014 március 06.

VM: Magyarországon jelenleg nincs afrikai sertéspestis járványBudapest, 2014. március 5., szerda (MTI) – Magyarországon jelenleg nincs afrikai sertéspestis járvány és a hatóságok mindent megtesznek azért, hogy ez így is maradjon – mondta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára, országos főállatorvos egy szerdai konferencián.

A tárca közleménye emlékeztet: az afrikai sertéspestis (ASP) vírus Magyarországra történő behurcolásának megakadályozására az országos főállatorvos elrendelte az ukrán-magyar határszakaszon belépő tehergépkocsik és egyéb gépjárművek fertőtlenítését.

Az államtitkár elmondta: az afrikai sertéspestis 2007-ben bukkant fel Grúziában, majd fokozatosan terjedt egyre északabbra és nyugatabbra, és jutott el Oroszországba, Ukrajnába és Fehéroroszországba az elmúlt években. A betegség ezekben az országokban folyamatosan jelen van. Januárban újra vaddisznó- és házisertés-megbetegedéseket jelentettek Ukrajna keleti határáról, mára két EU-tagország – Litvánia és Lengyelország – is bejelentette, hogy vaddisznóknál észlelték a betegséget. Ismertetése szerint ezért rendkívül fontos, hogy az érintett szakemberek felkészülhessenek és tisztában legyenek a vonatkozó járványügyi sajátosságokkal.

A magyar hatóságok az unió más tagállamaihoz hasonlóan már hosszabb ideje fokozott figyelemmel követik a betegséggel kapcsolatos eseményeket, különös tekintettel arra, hogy az ország is része az EU keleti határának. Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a betegség behurcolását megelőzhessük – fogalmazott a közlemény szerint az államtitkár.

Az Afrikai Sertéspestis Nemzetközi Konferencia megnyitóján Kardeván Endre kifejtette: ez a betegség komoly gazdasági és kereskedelmi következményekkel is járhat. Megakadályozhatja az uniós sertéshús-termékeknek az egyik legjelentősebb felvevőpiacra, az orosz-kazah-fehérorosz vámunióba történő kivitelét. Kardeván Endre bejelentette: az Európai Bizottság terve, hogy pénzügyi támogatást nyújt valamennyi, a fertőzött országgal szomszédos tagállamnak.

Jelenleg még folyik az egyeztetés az Európai Unió és az orosz-kazah-fehérorosz vámunió között a további lépésekről és intézkedésekről, valamint az export folytatásának feltételeiről – közölte a VM.

MTI 2014. március 5.