fbpx

A legrégebbi baromfitenyésztő dinasztia

Írta: Sándor Ildikó - 2019 július 30.

A Baromfi Coop Kft. takarmány alapanyag-termeltetéssel, takarmánygyártással, szülőpártartással, keltetéssel, brojlerhízlalással az ország legnagyobb integrált profilú vállalkozása.

A baktalórántházi 1. brojlertelep mindazt tudja, amit az állattartás, a fenntartható mezőgazdaság, az élelmiszeralapanyag-termelés ma követel (előírás a természetes fény, a játék, a kényelem, a porfürdő, a száraz porzó alom), így ez a telep kapta meg a McDonald’s rendszerében a Flag Ship címet, amivel ágazatukban a világon egyedülállóak. A madarakról folyamatosan videofilm készül, amit a Debreceni Egyetem etológusaival és a McDonald’s szakembereivel elemeznek állatjólét-kutatási céllal.

A mellfilére koncentráló tenyésztés eredménye is imponáló: 42-44 nap alatt híznak a csirkék 2,7-3 kilósra, és hetente 1,5 millió darabos a vágás. Elsőként e telepen épült fel a közös folyosós rendszer, ami az istállókat úgy köti össze, hogy a belépéstől a dolgozók zárt térben mozognak.

A Baromfi-Coopnál az almozáshoz a szalmát pelletálják, sterilizálják, és a fermentált trágya is pelletálva kerül vissza a termelők szántóira. A termelési folyamat zárt, nyomonkövethető. A Baromfi Coop Kft. – a Master Good cégcsoport tagjaként – először valósította meg itthon az ún. új típusú körforgásos gazdálkodást a gyakorlatban is.

Augusztus 1-től 20-ig Ön is szavazzon kedvenc jelöltjére a Magyarország Legszebb Birtoka Facebook-oldalán!