fbpx

Elmozdult felhők miatt jön a hőstressz

Írta: Kohout Zoltán - 2016 július 15.

Tavaly 135 éves hőségrekord dőlt meg, idén már a gépek is leégnek…

Mind nagyobb területek válnak védtelenné a Föld légkörében elvándorló felhők miatt. A tavalyi hőhullámok egyelőre nem ismétlődtek meg idén, de a folyamat félreérthetetlen: mind a növénytermesztésben, mind az állattartásban egyre keményebb kihívásokkal kell szembenézni.

Vándorlás miatt védtelen

A tekintélyes tudományos magazin, a Nature minap közölt jelentése szerint miután az elmúlt 30 évben jelentősen elmozdultak – a sarkok felé vándorolnak – eredeti térségeikből a Föld középső övezeteit a direkt napsugártól védő felhők, még erősebben nő a felmelegedés. Sőt, ezt továbberősíti az a tény, hogy az egyenlítő tág északi-déli sávjában „hiányzó” páratömegek miatt több infravörös sugárzás „esik foglyul” a Föld közelében. Ez szintén hozzájárul a felmelegedéshez.

Rekord meleg évek

A kutatók egyébként azóta, hogy átfogóan mérik és nyilvántartják az időjárási – benne a hőmérsékleti – adatokat, nem tapasztaltak olyan meleg nyarat, mint a tavalyi, amikor több hőhullámban Magyarországon is tartósan 35-40 fokos nappali forróságot, és rekord magas átlaghőmérsékleteket mértek. Noha ezt nemcsak az emberi-ipari tevékenység okozza (hanem például az említett globális felhő-időjárási változások és az El Nino-jelenség), tény, hogy a csaknem 140 éves meteorológiai adatrögzítés történetében az utóbbi 12 évben rögzítették a 9 legmelegebb hónapot, de a 25 legforróbb hónap is mind az utóbbi 20 esztendőhöz írandó…

Stressztűrés

A nyári hőstresszes időszakok rendkívüli módon megterhelhetik mind a növényeket, mind az állatokat. Mindkét ágazat jövedelmezőségét nagyban befolyásolja, hogy milyen régi és új eszközöket tudnak mozgósítani e fenyegetés enyhítésére, hiszen a stressztűrő-képesség csökkenése, elvesztése mind a betegség-ellenállóság, mind a termékenység, illetve a minőség rovására megy. A növényeket és állatokat – no meg persze az agrárium különféle ágazataiban dolgozó embert – kínzó kánikulai forróság idén egyelőre nem akadályozta a szezonális mezőgazdasági tevékenységeket, és jelentősen nem is károsított a szántóföldi, kertészeti kultúrákban. Sőt, a kisebb páratartalom, a szárazabb idő segített a gombabetegségek terjedésének megfékezésében.

Lángokban áll gép és búza

Ugyanakkor a mezőgazdaságban használt gépeket különösen próbára teszi a rekkenő meleg: a napokban Baranya megyében például két helyen is riasztották a tűzoltókat az aratók: Sellyén egy munkagépben keletkezett tűz terjedt át a még lábon álló gabonára, Szebény határában pedig a már learatott gabonatáblán álló munkagép kapott lángra, a tűz ott a tarlóra terjedt át.

(Összeállította: Kohout Zoltán; felvételeink csak illusztrációk!)