fbpx

Okos megoldások az INO-tól

Írta: Szerkesztőség - 2019 április 30.

A magyar mezőgéppiacon jó ideje jelen lévő szlovén INO Brežice cég a kiváló minőségű mezőgazdasági és kommunális célú munkagépeiről ismert. Az elmúlt időszakban több újdonsággal, innovatív fejlesztéssel jelentek meg, többek között a Budapesten megrendezett januári AGROmashEXPO – AgrárgépShow-n is.

Az INO Brežice céget 1957-ben alapították. Termékei között számos szárzúzó-mulcsozó, altalajlazító, műtrágyaszóró is megtalálható. Gépeik a megbízhatóságról, az innovációról, a minőségről, valamint az alacsony géphasználati költségszintről ismertek. Az 50 főt foglalkoztató cég önálló elektronikus fejlesztőlaboratóriummal is rendelkezik. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a széleskörűen alkalmazható, korszerű és üzembiztos. Az INO-termékek a technológia fejlődés által generált változó vevői igényeket messzemenően kielégítik. A cég új, innovatív fejlesztései közül kiemelkedők azon „okos megoldások”, amelyek a folyamatos rezgésméréssel a szárzúzók biztonságos üzemét, vagy a kijuttatás szabályzó segítségével a hatékony, helyspecifikus műtrágyaszórást biztosítják.


A rezgést mérő érzékelő

Az INO VIBRATION CONTROL SYSTEM egy „okos” rendszer, amely a szárzúzóból, a rezgést mérő érzékelőből, az okostelefonból és a kapcsolódó mobil alkalmazásból áll.

A rendszer lehetővé teszi, hogy a felhasználó munka közben online ellenőrizze nagy értékű mezőgazdasági-, vagy kommunális gépei rendeltetésszerű működését és műszaki állapotát. A szenzor folyamatosan méri a gép rezgésének szintjét, s a mért adatokat átküldi a mobil eszközre. Az importált adatokból a mobilalkalmazás grafikusan jeleníti meg a gép pillanatnyi rezgését. Valamint tárolja a GPS-koordinátákat, a rezonancia szintjét a munkavégzés alatt, az aktuális területen elvégzett munka adatait, a terület méretét, a fordulók számát, a sebességet, a működési hőmérsékletet, a kiszórt anyagmennyiséget, továbbá a tárolt adatokat időbélyegzővel látja el.

A mobil alkalmazás a következő információkat, szolgáltatásokat nyújthatja:

  • kizárólag GPS nyomkövető használata;
  • vészhelyzeti SMS szolgáltatás;
  • SMS küldése a gép leállása, ill. túlzott vibráció esetén;
  • A térképen jelöli a naplófájlokat.

A cég önálló fejlesztői tevékenysége által lehetőséget nyújt egyedi vevői igények alapján a berendezéssel kapcsolatos egyéb funkciók, szolgáltatások biztosítására is.

A SMART FLOW a FERTI-2 típusú függesztett kéttárcsás műtrágyaszóró, illetve a VVP 115 típusú altalajlazító és mélyműtrágyaszóró minőségi munkavégzését biztosítja elsősorban. A sokoldalúság és az egyszerű kezelhetőség jellemzi.

INO
Innováció az INO elektronikus fejlesztő laboratóriumából – INO „okos segédek” a FERTI-2 függesztett műtrágyaszóróhoz, illetve a VVP 115 altalajlazító és mélyműtrágyaszóróhoz

Napjainkban előtérbe kerül a helyspecifikus tápanyag-kijuttatás. Ezáltal a kijutatott műtrágya mennyiségének pontos meghatározása és precíziós adagolása elengedhetetlen. A SMART FLOW segítségével a hatékony termelés és a többlet tápanyag-kijuttatás elkerülése által költségmegtakarítás érhető el.

A gazdálkodó a berendezés alkalmazásával olyan a termeléstechnológiát, illetve a gép biztonságos üzemeltetését érintő információkhoz jut, mint például a kiszórt műtrágya mennyisége, a tartályban lévő műtrágya mennyisége, a munkavégzés sebessége, a megművelt terület nagysága, a tartályban lévő műtrágyával megművelhető terület nagysága, a munkaórák száma, az akkumulátor töltöttségi szintje, illetve időben figyelmezteti az üzemeltetőt a gép karbantartásának közeledtéről is.

További, a cég eredményes szenzortechnikai fejlesztését igazoló berendezés a SMART HOPPER, amely a BOXER típusú gyűjtőtartállyal rendelkező szárzúzók hatékony eszköze. Az eszköz a kaszálékkal megtelt tartály esetében hang- és fényjelek segítségével ad figyelmeztetést.

Az INO termékkínálatát érintő ez évi újdonságok a DOMINATOR és DOMINATOR OPEN univerzális szárzúzók. E munkagépek multifunkcionálisak, azaz alkalmasak gyors munkavégzésre, nagy tömegteljesítmény és hosszabb szármaradványok esetén, de szintén kitűnően alkalmazhatók minőségi szárzúzásra, amelynek eredménye az apróra vágott kaszálék. A támasztóhenger magasságának széles skálán történő állíthatósága által igen alacsony vágásmagasság biztosítható. Továbbá a gép mellső nyílása széles kialakítású, meggátolandó, hogy a zúzandó szármaradványok a géppel érintkezve megdőljenek, eltörjenek, és földre hullva elkerüljék a zúzást.

További újdonság a TELEFLEX. Ez egy széleskörűen felhasználható teleszkóp rendszerű eszközhordozó vázszerkezet, amely elsősorban a szőlőkben és gyümölcsösökben alkalmazható különböző kialakítású oldalkaszákhoz, illetve egyéb berendezésekhez. Munkaszélessége 145 cm-től345 cm-ig változik. A traktor mellső, ill. hátsó részére egyaránt függeszthető, felszerelve a jobb, a bal vagy mindként oldalon elhelyezett bármely típusú INO rotációs oldalkaszával (BD, BDL, BDR).

Dr. Magó László