fbpx

A szakképzett munkaerőre szükség van a mezőgazdaságban

Írta: Barna Ferenc - 2023 szeptember 03.

A korszerű képzettség jó megélhetést biztosítva elősegíti a vidéki lakosság helyben maradását és mérsékeli a vidék elnéptelenedését, vagyis a szakképzett munkaerő a vidék és az agrárium erejének egyik alapja – mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára az Agrárszakképzési Országos Tanévnyitón, Gyomaendrődön.

Suli látogatás, gyakorlóműhely, pékség
Az agrárium, az élelmiszeripar ma is a megélhetés alapja és az marad a jövőben is – mutatott rá az államtitkár a képzés fontosságára (fotó: Fekete István)

Szükség van a magyar agráriumra és élelmiszeriparra

A gyomaendrődi Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban 10 éve került a tárca fenntartásába. Az intézményben tartott ünnepségen az államtitkár kiemelte annak fontosságát, hogy egyre több vidéken élő embernek kell megtalálnia az agrárágazatban saját maga és családja boldogulását.

A koronavírus világjárvány, majd az orosz-ukrán háború megmutatta, mekkora szükség van a magyar gazdák munkájára és a hazai élelmiszeriparra, ezért a kormány nemzetbiztonsági kérdésként tekint az agrárium fejlesztésére.

Az agrárium, az élelmiszeripar ma is a megélhetés alapja és az marad a jövőben is. Ezért aki az agrárszakképzés mellett tette le a voksát, felelősségteljes és egyben felemelő életcélt választ. Olyat, amely számtalan lehetőséget, újítást és sikert hordoz magában, hiszen az ágazat jelentős átalakuláson és fejlődésen megy keresztül. Az új, innovatív eljárások, az informatikai eszközök és modern gépek számos területen új utakat, lehetőségeket nyitottak meg.

Kiemelt feladat, hogy a jövő élelmiszeripari szakemberei színvonalas, a kor elvárásainak megfelelő képzést kapjanak, és a jelen, illetve jövő kihívásai közt is helytálló tudással gyarapodhassanak. Az államtitkár szerint az új szakképzési rendszer az élelmiszeripar terén is megteremtette ennek alapjait.

Fokozott figyelem a szakképzés folyamatos megújítására!

A duális rendszerrel olyan modellt dolgoztak ki és vezettek be, amely mind az elméleti, mind a gyakorlati képzésre nagy hangsúlyt fektet, és lehetőséget biztosít arra, hogy a diákok valós gazdasági környezetben tegyenek szert a szükséges gyakorlati tudásra. A magyar szakképzés egyszerre biztosít versenyképes tudást, jó elméleti alapokat és megfelelő gyakorlatot, amely kiváló ajánlólevél a munka világában.

Horváth József, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója közölte: az előző tanévhez képest intézményeikbe 50 százalékkal többen iratkoztak be. Az országos tendenciáknak megfelelően itt is a legnépszerűbb a mezőgazdasági és erdészeti ágazat, melyet az élelmiszeripari követ.

Davidovics László, a Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója az eseményen jelezte: az intézmény tanulói létszáma meghaladja az 580-at, ebből 295 az új beiratkozó.

Takács Árpád, Békés vármegye főispánja kifejtette: a kormány nem csupán a szavak szintjén tekint a vidéken élőkre és a gazdatársadalomra stratégiai partnerként. A mai tanévnyitó azt üzeni: a kabinet és a szaktárca a gyakorlatban is támogatja és elismeri a vidék és az agrárium teljesítményét, jelentőségét.

Békés vármegye a gazdálkodók számát és a mezőgazdasági területek közel 500 ezer hektáros nagyságát tekintve egyaránt a második legjelentősebb az országban, ahol 2022 a „legek éve volt”. Az eddigi legtöbb, mintegy 14 ezer egységes kérelem nyomán ugyanis a gazdák 62 milliárd forint agrártámogatásban részesültek.

Forrás: AM Sajtóiroda