fbpx

Ez lett az ország legszebb birtoka 2023-ban

Írta: - 2023 szeptember 04. -Hirdetés

Tíz év alatt sikerült újjáéleszteni Magyarország egyik legfontosabb szarvasmarha-tenyésztő vidékét Hajdúnánáson. Mára modern köntösben, ökológiai gazdálkodással zajlik az olyan őshonos fajok védelme, mint a szürkemarha. Az erőfeszítéseket nemrég díjazták is: Magyarország legszebb birtoka többek között a Greenman Kft. támogatásával a Kendereskert lett.

Az elismerés átadása
Az elismerés átadása

A hajdúnánási Kendereskert már a század közepe táján egyet jelentett a helyieknek a szarvasmarha-tenyésztéssel. Az azóta eltelt évtizedek alatt azonban a virágzó terület lendülete megakadt, olyannyira, hogy a városvezetés 2012-től fogva sürgetőnek érezte az újjáépítést.

Helyi húsfeldolgozás, helyi ételek a közétkeztetésben

A környezet, az istállók, a gazdasági terület felújítása helyi közfoglalkoztatott munkaerő segítségével zajlott, mely során az egyik legfontosabb lépés az egykori tanyaépület felújítása volt. Itt mára, a hagyományőrzés jegyében, élő pásztormúzeum is működik, ahol a háztáji gazdálkodás, a magyar őshonos állatok, a pásztorkodás hagyományai elevenednek meg.

Az ökológiai gazdálkodás mind a növénytermesztésben, mind az állattartásban érvényesül. A húst például helyileg dolgozzák fel, a helyi termelői piacon és húsboltban értékesítik, sőt, a közétkeztetésben is egyre nagyobb arányban a Kendereskertben termelt alapanyagokat használják fel. Kiemelt céljuk ezzel a helyiek szemléletformálása: a saját magunk által megtermelt és előállított élelmiszer szeretete, az egészséges táplálkozás népszerűsítése mellett.

Ez a szemlélet kiemelt jelentőségű lesz a következő évtizedekben a talajélet romlásával: „Az utóbbi évtizedekben a talajélet drasztikus romlásáért a monokultúra (a mikrobiális biodiverzitás csökkenése), a túlzásba vitt vegyszer- és műtrágyahasználat, a szervesanyag-utánpótlás elmaradása, a szélsőséges vízellátottság (kiszáradás, belvizek) egyaránt feleltek. Épp ezért például az aszálytűrés, a talajok vízháztartási jellemzőinek támogatása kritikus jelentőséggel bír majd a következő évtizedekben!” – figyelmeztet Dr. Hidas András, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa, a Greenman Kft. szakértője, egyetemi docens, aki már évtizedek óta kutatja a témát.

Peretsényi György
A Greenman Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy a vállalkozás a társadalom környezettudatosságát akarja növelni, ezért is álltak a kendereskerti kezdeményezés mellé

Magyarország legszebb birtoka a Kendereskert

A hely erőfeszítéseit most díjazták is: a Magyarország Legszebb Birtoka versenyben a Kendereskert nyerte el a Magyarország Legszebb Birtoka és a Magyarország Legszebb Gyümölcstermesztő és Kertészeti Birtoka díját is. A Vállalkozók Országos Szövetsége mellett a verseny másik fontos támogatója egy veszprémi családi vállalkozás, a Greenman Kft. volt.  „A Greenman szemlélete nagyon hasonló a Kendereskertéhez: a fenntarthatóságban hiszünk, és azon dolgozunk, hogy növeljük a magyar társadalom környezettudatosságát” – mondta el Peretsényi György ügyvezető.

A Greenman Probiotikus Technológia ugyanis jótékony hatású, a természetből izolált, gondosan kiválasztott, egészségre ártalmatlan, ugyanakkor az élet számos területén hasznos mikróbák természetes erejét hasznosítja. Ez az alapja a Greenman Agro mikrobiológiai készítménynek is, mely talajoltásra ajánlott bármilyen szántóföldi és kertészeti kultúrnövény számára. Segítségével nemcsak a talaj mikroflórájának helyreállítása lehetséges, hanem még súlyos anyagi terhektől és feleslegesen sok munkaórától is megszabadít. Felel többek között a talajszerkezet javulásáért, morzsalékosodásáért. Használatával a talaj képessé válik a tápanyagok jobb megőrzésére, a szerves anyagok hatékonyabb lebontására. Mindennek köszönhetően közvetetten kedvezőbb vízgazdálkodást eredményez, és kevesebb talajmunkára lesz szükség.