A szélerősség mérő jelentősége a permetezésben

Írta: Szerkesztőség - 2013 május 09.

 

Közismert tény, hogy a permet jelentős része nem hasznosul, mert a légmozgások, szélsebesség hatására elsodródik, amit egy szélerősség mérő használatával könnyedén ellenőrizhetnénk. Ennek elsődleges oka az, hogy a hagyományosan alkalmazott szórófejek cseppspektruma meglehetősen széles, jelentős számban képződnek elsodródásra, elpárolgásra nagymértékben hajlamos, 100 mikronnál kisebb cseppek.

Az apró cseppek már 3-6 m/s szélsebesség esetén 100 m-nél nagyobb távolságokra eljuthatnak. Ennek következtében a drága vegyszerek kárba vesznek, és az elsodródott cseppek a környezetet is veszélyeztetik.

 

 

 

A szélsebesség pl. egy kézi szélerősség mérővel a legegyszerűbben megállapítható. (A különböző szélsebességeknél alkalmazandó fúvókákra a következő fejezetben térünk ki.)

Ha a szélerősség mérőnk 6 m/s-nál nagyobb szélerősséget mutat, a gépkezelőt figyelmeztetni kell, hogy a permetezésnél fellépő elsodródás a megengedett értéket meghaladja, ezért a szélerősség miatt a munkavégzést szüneteltetni kell!

Ha nem szeretné drága vegyszereit elpazarolni, vagy túlpermetezéssel károsítani egy területet, a megoldás egy kézi szélerősség mérő! Szeretné tudni az elsodródás okait is?

Pontos és precíz kijuttatás a szélerősség függvényében! Ne hagyja, hogy a drága permetszere elsodródjon a szélsebesség miatt!

 

 

Permetezéskor az „elsodródás” kifejezés azokra a cseppekre értendő, amelyek a kiszórást követően nem a célterületen rakódnak le.

Az elsodródásra leginkább hajlamos cseppek rendszerint kis méretűek, átmérőjük nem éri el a 200 mm-t és a nagyobb szélerősség hatására könnyen kimozdulnak a célterületről.

A szélerősség mérő használatának mellőzésekor az elsodródás következtében a növényvédő vegyszerek nem kívánatos területeken rakódhatnak le, ami súlyos következményekkel járhat, pl.:

  • Károsodnak az érzékeny szomszédos termények.
  • Szennyeződnek a felszíni vizek.
  • Egészségügyi kockázat jelentkezik állatokra és emberekre nézve.
  • Szennyeződhetnek a szomszédos területek, vagy túladagolás következhet be a célterületen.

Míg a hagyományos fúvókák 2 m/s szélsebességig használhatók, az injektoros fúvókákkal 4-5m/s-os szélerősségben is biztonsággal lehet dolgozni.

A légzsákos permetezőgépekkel általában 5-6m/s szélsebesség mellett is biztonságosan és jó minőségben lehet permetezni.

A szélsebesség mérő a legkisebb fuvallattól a viharos szélig minden légmozgást képes kimutatni!

Tudni szeretné azt is, hogy milyen szélsebességnél milyen üzemi sebességgel célszerű dolgozni?

 

 

Ajánlott üzemi sebességek különböző szélerősségeknél

A növényvédő szerek permetezését az általánosan elismert jól bevált szakmai gyakorlat szerint maximum 6–8 km/óra üzemi sebességgel végezze (légbeszívásos típusú fejekkel – max. 10 km/óra sebességgel).

Ahogy növekszik a szélsebesség, csökkentse az üzemi sebességet és lehetőleg a legmegfelelőbb napszakban végezze el a permetezést, mikor a szélerősség mérővel mért értékek általában alacsonyabbak!

 

 

A legideálisabb napszakok permetezéshez

Az elsodródást befolyásoló meteorológiai tényezők közül – a szélmérővel pofonegyszerűen mérhető – szélsebességnek van a legnagyobb hatása.

A növekvő szélerősség fokozza az elsodródást.

A szélsebesség a nap folyamán változik ezért fontos, hogy a permetezésre a nap viszonylag nyugodt óráiban kerítsünk sort.

Rendszerint a kora reggel és a kora este a legcsendesebb időszak, amit szélerősség mérőnk is igazolhat.

Ismeri a permetezés jogszabályait? Szeretné ezeket betartani és elkerülni az esetleges bírságokat?

Használjon szélsebesség mérőt!

A „43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet a növényvédelmi tevékenységről” a következőket mondja ki: „9. §(2) Növényvédő szeres permetezés 4 m/s szélsebességig, levegőrásegítéses kijuttatási vagy légbeszívásos permetcsepp-képzési technikával 6 m/s szélsebességig végezhető.

Hideg és meleg ködképzés esetében 2 m/s-nál nagyobb szélsebességnél, növényvédő szeres kezelés nem végezhető!”

A legegyszerűbb megoldás a törvényi előírások betartására, ha mindig van Önnél egy kézi szélerősségmérő!

 

 

A szélmérő

A kézi szélmérő a lehető legegyszerűbb szélsebesség mérő és hőmérséklet mérő készülék, amit csak kapni lehet!

Egyszerű működtetés, elfér a zsebben is.

Használatához kapcsolja be a szélerősség mérő készüléket tartsa fel a magasba, vagy jól előre maga elé és a szélmérő kijelzőjéről máris leolvasható, az aktuális szélsebesség!

A szélmérő mérési tartománya:

  • Szélerősség: 0-110 km/h
  • Hőmérséklet: -30 és +60 oC között
  • A szélerősség mérő pontossága:
  • Szélerősségnél: +-5%
  • Hőmérsékletnél: 0,1°C