fbpx

Dobogósok vagyunk pontyban, elsők afrikaiharcsa-termelésben

Írta: Barna Ferenc - 2022 június 26.

Az Európai Unió országai közül Magyarország első az afrikaiharcsa-termelésben, míg második helyet szerezte meg a szürkeharcsa-termelés – szakmai látogatás keretében ismerkedik a magyar akvakultúra-ágazat erősségeivel és kihívásaival Charlina Vitcheva, a Halászati és Tengerügyi Főigazgatóság (DG MARE) főigazgatója.

Ponty
Az édesvízi akvakultúra az EU egyik legjobban szabályozott szektora (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

2022 a kisüzemi halászat és az akvakultúra nemzetközi éve

Az Agrárminisztérium meghívására érkezett Magyarországra a DG MARE főigazgatója, hogy szakmai látogatása keretében kapjon képet a magyar akvakultúra-ágazat erősségeiről és nehézségeirők, valamint találkozzon a fontosabb ágazati szereplőkkel.

Az Európai Unió országai közül Magyarország első az afrikaiharcsa-termelésben, míg második helyet szerezte meg a szürkeharcsa-termelés és harmadikat a pontytermelés területén.

Az édesvízi akvakultúra az Európai Unió egyik legjobban szabályozott szektora, amely olyan területeken is egészséges élelmiszereket, sőt biztos munkahelyeket kínál, mint a tengerrel nem rendelkező országok, mindemellett fontos potenciált hordoz a tengeri halállományok hasznosításának kiváltása szempontjából is.

Fókuszban a fenntartható fejlődés, a természeti értékek védelme

A kétnapos látogatás során Charlina Vitcheva az Agrárminisztériumban megbeszélést folytatott Zambó Péter erdőkért felelős államtitkárral, valamint a halgazdálkodásért felelős szervezeti egységek vezetőivel – olvasható a szaktárca közleményében.

Zambó Péter az egyeztetés során kiemelte, hogy az innováció adta lehetőségek, a fenntartható fejlődés, a természeti értékek védelme mind a lokális akvakultúra növekedését erősítheti, ami révén csökkenhet Magyarország halimport-függősége.

Az Agrárminisztérium továbbra is azon dolgozik, hogy az egy főre jutó éves halfogyasztás tovább növekedjen, ezért kiemelt figyelmet fordít a hazai haltermékek minőségi kérdéseire, valamint elismerésére, a magyar innovatív megoldások bevezetésére és elterjesztésére.

A halgazdaságok termelőkapacitásának növelése, a haltermékek kínálatának bővítése, és az európai piacon versenyképes fajokkal történő megjelenés érdekében nemzeti szinten stratégiai terv is készült.

Forrás: AM/Sajtóközlemény