fbpx

A hazai mezőgazdasági termelőket segíti az AMC kampányával

Írta: Barna Ferenc - 2022 június 26.

Idén több gyümölcs termett itthon, mint az elmúlt két évben; vásároljunk hazai termelőktől, ezzel is segítve az ágazatot, egyben csökkentve a környezeti terhelést – az idényzöldségek és idénygyümölcsök fogyasztásának fontosságára hívja fel a figyelmet az Agrármarketing Centrum (AMC) és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Sárgadinnye
Nem oly soká, de indul a dinnye szezon is (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Kelemen Péter, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója

Az idén több gyümölcs termett Magyarországon, mint az elmúlt két évben, bár a meggytermelés mintegy 75 százalékát adó Tiszántúlon és Duna-Tisza közén a gazdák aszállyal küzdenek.

„Ettől függetlenül a konzervmeggyet tekintve méltán büszkék lehetünk (…), mi rendelkezünk a legjobb fajtákkal: mind méretüket, mind beltartalmukat illetően a világ legjobb fajtái.”

Magyarország évi 60-65 millió üveges befőtt gyártásával mintegy 60 százalékos piaci részesedést ér el az európai piacon, ám az egy főre jutó hazai meggyfogyasztás még mindig alacsony.

Ebben az évben elkerülte a barackot a tavaszi fagy

Kajszibarackból nagyon jó a termés az idén, a cseresznye túl van a szezon felén, és jól halad a betakarítás, amelyet a Dunántúlon csapadékos időjárás hátráltatott, keleten pedig az aszály. Őszibarackot egy-két hete már szintén lehet kapni a boltokban, és a szilva is érik, hamarosan elérhető lesz az is. Görögdinnyéből – a meleg időjárás miatt – a legkorábbi tételek már szintén elérhetők Dél-Baranyából, és fóliás termelésből.

Ondré Péter, az AMC ügyvezetője

Fontos, hogy minél többen válasszák a hazai idényzöldségeket és -gyümölcsöket, hiszen a jelenlegi háborús helyzetben felértékelődik az, hogy Magyarország élelmiszergazdasága képes az önellátásra.

Az AMC több fesztiválon, kiállításon is meg fog jelenni promóciós kampányával, hogy népszerűsítse a hazai mezőgazdasági termelők által előállított agrártermékeket.

Forrás: MTI