fbpx

Briggs öntözőkonzolok – csúcstechnika a mobil öntözésben

Írta: - 2017 november 07.

Amikor a szántóföldi öntözéssel kapcsolatban a csúcstechnika szóba kerül, először mindenki a nagy, automatizált önjáró öntözőrendszerekre gondol. Ennek az az elsődleges oka, hogy hagyományosan ezek a berendezések képesek agronómiai szempontból az ideálishoz leginkább közelítő kijuttatást megvalósítani.

A finom cseppméret, a precíz szóráskép, a minimális elsodródás vagy a kijuttatott öntözővíz hatékony hasznosulása mind olyan szempontok, melyek a korszerű és precíz öntözéses gazdálkodás szempontjából kulcsfontosságúak, nem is beszélve a járulékos gazdasági előnyökről, nevezetesen az energia- és víztakarékos üzemeltetésről. Van-e lehetősége azoknak a termelőknek is a fent leírt szempontokat kielégítő, korszerű öntözéses gazdálkodást folytatni, akik a területi adottságok miatt kénytelenek mobil öntözőrendszereket alkalmazni? A válasz egyértelműen igen! Miután az öntözés minőségét végső soron a kijuttatásért felelős szórófej határozza meg, nincs más dolgunk, csak egy olyan eszközt beépíteni mobil öntözőrendszerünkbe, mely alkalmas az önjáró berendezéseken is alkalmazott, nyomásszabályozott szórófejeken keresztül megvalósítani a víz kijuttatását. Természetesen csak akkor lesz a felhasználó maradéktalanul elégedett, ha az agronómiai és gazdaságossági szempontok mellett a felhasználóbarát, egyszerű üzemeltetés alapfeltételei is teljesülnek, hiszen így érhető el az, hogy a mobil öntözés minimális kompromisszummal járjon együtt. A Briggs öntözőkonzolok az aprólékos tervezésnek és kifogástalan gyártási minőségnek köszönhetően – a piacon egyedülálló módon – rendkívül üzembiztos és tartós kivitelben képesek valamennyi fenti szempontnak eleget tenni.

Kis konzolok – A vízágyúval szerelt szórófejkocsikat egy az egyben kiváltó megoldás. A konzolt az öntöződob ugyanúgy magára emeli, mint a szórófejkocsit, így a konzolos öntözés semmilyen kompromisszumot nem jelent. A rácsszerkezet egyrészt egyedülálló stabilitást biztosít, aminek a szóráskép és az üzembiztonság szempontjából kiemelt jelentősége van. Másrészt rendkívül egyszerű kezelést tesz lehetővé, amihez elegendő egy kezelő jelenléte, az üzemi pozícióba állítás és az átállás mindössze pár percet igényel. Ezen felül lehetőség van magasabb állományok öntözésére is, hiszen a kis konzolok is elérhetők emelhető kivitelben, ráadásul a vízágyú használatáról sem kell teljesen lemondani, ugyanis az öntözőkonzol vízágyúval is kiegészíthető.

A Briggs öntözőkonzolok egyszerű kezelhetőségüket és stabilitásukat gondosan megtervezett, egyedi térhálós rácsszerkezetüknek köszönhetik.

Nagy konzolok – A négykerekű önhordó alvázon guruló, 50-76 méteres fesztávú öntözőkonzolok új dimenziót nyitnak a mobil öntözés területén. Ezekkel a berendezésekkel 90 méter feletti munkaszélesség is elérhető, ráadásul ehhez elegendő mindössze 2 bar belépő nyomás a konzolnál. A stabil rácsszerekezet önszintező kialakítású, így minden körülmény között precíz szórásképet biztosít. A nagy konzolok emellett elektrohidraulikusan emelhető kivitelben is elérhetők, aminek köszönhetően egy gombnyomással 3,1 m-es magasságba emelhető a szerkezet, így magas kultúrákban is gond nélkül használható. Az a gazdálkodó, aki ezt a technikát használja, gyakorlatilag rendelkezik egy mobil, bárhol bevethető lineár-szárnnyal, melynek segítségével elsőosztályú minőségben képes öntözni területét, a vízágyúkhoz viszonyítva minimális nyomásigénnyel, mégis sokkal nagyobb területteljesítménnyel. A körültekintő, precíz tervezésnek és a kifogástalan gyártási minőségnek köszönhetően ezek az öntözőkonzolok különösebb karbantartási igény nélkül képesek évtizedeken keresztül problémamentes üzemelést biztosítani.

Az öntözőkonzolok speciális egységei napjaink géppiacának. Nemcsak azért, mert használatukon keresztül az érzékeny területeken is kifogástalan minőségű öntözést lehet megvalósítani, hanem elsősorban azért, mert a jelentősen alacsonyabb nyomásigényükből adódóan beszerzésük hamar megtérül. Hazai üzemi tapasztalatok azt bizonyítják, hogy bizonyos körülmények között az alacsonyabb nyomásigény akár 50%-os üzemanyag-megtakarítást is jelenthet!

Öntözésfejlesztési pályázat keretében Briggs öntözőkonzolokat is beszerezhet! Amennyiben további információt szeretne a támogatással és a konzolokkal kapcsolatban, keresse a Magtár Kft-t, a kizárólagos hazai forgalmazót!

Honlap: http://www.ontozes-magtarkft.hu
Váradi Balázs, öntözésiüzletág-vezető: +36 20/501-8720
Kövesdi Ádám, mérnök-üzletkötő: +36 20/413-6973