fbpx

Rendkívüli tápanyag-gazdálkodási bemutatót tartott a Timac AGRO

Írta: Kalmár Nárcisz - 2017 november 07.

A világ egyik legnagyobb tápanyagkutató és fejlesztő cége, a francia Roullier Csoport, melynek magyarországi leányvállalata a Timac AGRO Hungária Kft., 2017. augusztus 23-án Tiszavasvárira hívta partnereit, ahol hazánkban elsőként komplett tápanyag-gazdálkodási bemutatót rendeztek.

A Timac AGRO Hungária Kft. nemcsak műtrágyát kínál partnereinek, hanem a megfelelő technológiával igyekszünk hozzásegíteni a nekünk bizalmat szavazó gazdákat ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki földjeikből. A mai rendezvényen gyakorlatilag a tápanyag-technológiákat és a különböző termékek fontosságát a helyi talajadottságok és a lokális klíma figyelembe vételével együtt mutatjuk be – hangsúlyozta megnyitójában Fábián Péter, a Timac AGRO Kft. északkelet-magyarországi régióvezetője.

A Tudásközpontban körforgásszerűen, állomásról állomásra kaphattak tápanyag-gazdálkodási információt a látogatók. Elsőként a precíziós gazdálkodás útjára léphettünk, hogy hogyan is érdemes abba belekezdeni, azt kiépíteni. Itt a talaj mintavételezés fontosságára és rendszerére hívta fel a szakértő a figyelmet. Ezt követte a Timac YIELD SERVICE programjának bemutatása, mely a helyi körülményeknek és a fejlődési lehetőségeknek megfelelő tápanyag-technológiákat ajánlja minden gazdálkodó számára, a valós hatékonyságnövelés érdekében. A fentiek mellett szó volt a komplex tápanyagellátás szerepéről is, illetve a Timac starter mikrogranulátumok egyedülálló hatását is megtekinthették az egybegyűltek, melyek a bennük található biostimulátoroknak köszönhetően serkentik a csíranövény növekedését, már a kelés előtt.

A nap házigazdája Moravszki Zsolt családi gazdálkodó volt, aki 460 hektáron testvérével együtt őszi búzát, őszi káposztarepcét, áru- és csemegekukoricát, cukorrépát, zöldborsót és borsóvetőmagot termel.

Mióta van szakmai kapcsolatban a Timac AGRO Hungária Kft-vel? Miben nyújt segítséget a cég?
Körülbelül 5 éve dolgozom együtt a Timac szakemberivel. Elsőként a SULFAMMO-t próbáltam ki, de mára szinte az egész Timac palettát használjuk, köztük a TOP-PHOS tartalmú termékeket, melyek nagyban segítik a foszfor optimális felhasználását, hiszen a foszfor az egyik legfontosabb tápelem a növény számára.
Mióta szakmai együttműködésben vagyunk a Timac-kal a technológiai fejlesztést technikai fejlesztéssel is kiegészítettük, elindultunk a precíziós gazdálkodás útján. Összességében azt lehet látni, hogy bár tonnára levetítve a Timac termékei nem a legolcsóbbak a piacon, de mivel nem használok belőlük annyit, mint egy hagyományos műtrágyából, így hosszútávon mindenképp megéri, ráadásul sokkal hatékonyabb lett a gazdálkodásom is. A Timac hozzáértő csapatának és a kiváló termékeinek köszönhetően gabonánál a beltartalmi értékek kitűnőek, a fejlődési stádiumok is sokkal intenzívebbek. Kiemelendő, hogy a kft. szakemberei teljesen együtt gondolkodtak velünk a komplett precíziós gazdálkodás kiépítésénél, mindenben segítették a folyamatot, és a mai napig jó tanácsokkal látnak el minket, mi pedig megpróbáljuk tanácsaikat megfogadni, és nagyfokú precízséggel végrehajtani.

Valóban látható, hogy a Timac termékei működnek. Hozzáteszem, mi minden esetben összehasonlító gazdálkodást folytatunk, így pár éven belül kiderül, hogy a mi talajviszonyainknál mely termékek állják a sarat. Véleményem szerint a saját területen kapott első információ a legbiztosabb!

Idén a Timac AGRO Hungary öt Tudásközpontot hozott létre Magyarországon, mivel különböző adottságú területeken tesztelték termékkínálatukat. A premier bemutató nagy sikert aratott, minden bizonnyal jövőre is bővíthetjük tápanyag-ellátási tudásunkat a Timac Tudásközpont jóvoltából.