fbpx

Nagyon intenzíven jön a sertéspestis és a madárinfluenza

Írta: Kohout Zoltán - 2022 január 27.

Ukrajnától Franciaországig nagyon súlyos összegzések jelennek meg. Ahol mérséklődött is a fertőzés, ott is rosszabb a helyzet a korábbinál.

400-ról 2500-ra nőtt…

Mind az afrikai sertéspestis (ASP), mind a magas patogenitású madárinfluenza (HPAI) domináns állatbetegségként volt és van jelen Európában. Az Európai Állatbetegségek Jelentési Rendszerének (ADIS) tavalyi évre vonatkozó adataiból az derül ki, hogy tíz európai uniós országában, mellette Szerbiában és Ukrajnában volt bizonyíték ASP-re a vaddisznóállományban. Az igazolt esetek száma bő 10 százalékkal 12 ezer fölé emelkedett 2020-hoz képest. Ehhez Németország nagyban hozzájárult azzal, hogy a kimutatott esetek száma egy év alatt 403-ról 2525-re nőtt.  A helyzetet jól mutatja a lengyel példa. Lengyelországban bár 21 százalékos csökkenést mértek az előző évhez képest, így is náluk történt a legtöbb eset 3221 észlelt fertőzéssel.

vaddisznó
Német- és Lengyelország között kerítésekkel igyekeztek útját állni a fertőzés terjedésének (Illusztrációk: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Még Észtországban is megjelent

A múlt évben súlyosbodott a sertéstelepekre behurcolt ASP problémája. Az ADIS szerint Európa-szerte bő felével, 1874-re nőtt 2020-hoz képest. Ezt elsősorban a romániai adatok növelték, ahol egy év alatt 1053-ról 1676-ra emelkedett a fertőzött házisertés-populációk száma. Lengyelországban ötödével, 124-re nőtt a szóban forgó esetek száma. Az állatbetegség az észtországi és németországi sertésállományokban is megjelent. Összességében 2021-ben nyolc uniós ország, valamint Ukrajna, Moldova és Szerbia sertéstelepeiben volt bizonyíték ASP-re.

Négyszerese a 2020-asnak

A magas patogenitású madárinfluenza is egyértelműen emelkedett tavaly Európában. Az ADIS-adatok szerint 24 ország (benne 20 EU-tagállam) mellett Norvégiában, Koszovóban, Ukrajnában és az Egyesült Királyságban fordult elő madárinfluenza az állatállományban. Összesen 1756 baromfitelepet érintett a vírus – ez négyszer annyi, mint egy évvel korábban. Az erőteljes növekedés annak is következménye, hogy a 2021-es naptári év mind a korábbi madárinfluenza-hullám nagyobb részét, mind az évfordulóig tartó jelenlegi fertőzést mutatja. A leginkább érintett országok listáját Franciaország vezette 504 HPAI-esettel. Aztán a lengyelek, az olaszok, a németek jönnek, és nagyon komoly csapást szenved el a lengyel szektor is.