fbpx

Burjánzóan virágzik a holland mezőgazdaság exportja

Írta: Kohout Zoltán - 2022 január 27.

Még hogy koronavírus-járvány? A holland mezőgazdaság tavaly – az utóbbi évek sorozatában hatodszor – újabb rekordot döntött a kivitelben. Hogy hogyan…?

malom, szarvasmarha

A Covid évében is 10 százalék növekedés

A Wageningeni Egyetem és a holland Központi Statisztikai Hivatal (CBS) aktuális gazdasági jelentéséből kiderül, hogy a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek nagy termékcsoportjában 2020-hoz képest csaknem 10 százalékkal, összesen majdnem 105 milliárd euróra nőttek a bevételeik. Ebben nemcsak a mennyiségi növekedés játszott szerepet, hanem nyilván a drágulás is. A kutatók, statisztikusok számításai szerint tavaly összesen 10,6 milliárd euró értékben kerültek külföldre az ágazathoz kapcsolódó technológiák, gépek a mezőgazdasági és élelmiszeripar számára. Ez bő 10 százalékos növekedést a korábbi évihez mérten. (Ebből 2,7 milliárd euró a mező- és durván 2 millió az élelmiszeripari gép, 2,2 milliárd euró a trágyaféleségek, 1,6 milliárd az üvegházhatású kibocsátás mérséklését célzó tartozék).

Virágok és finomságok

A hírek szerint hollandok legfontosabb exportcikkei hagyományosan a konvencionális dísznövények. Ezekkel tavaly mintegy 12 milliárd eurót kerestek. A kiviteli lista második helyén a húsok állnak, amik bő 9,1 milliárd eurót hoztak, de majdnem eléri a 9 eurót a tej-tojás szegmens összes értékesítése is. A zöldségágazat 7,2 milliárd eurót forgalmazott, és mintegy 7 milliárdot gyümölcsök. A rendkívül intenzíven fejlesztett, innovatív holland mezőgazdaság állami irányítói úgy látják, a Benelux állam a jövőben nemcsak alapanyagokkal és feldolgozott termékekkel, hanem tudásátadással, a környezetóvó és korszerű technológiákkal is jövedelmező lehetőség elé néz.

(Nyitókép: Studyingtheworld.net; illusztráció: Farmers Weekly)