fbpx

Magas olajsavas napraforgóhibridek a Corteva kínálatában

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 január 25.

A napraforgó vetőmagpiacot az elmúlt években a zsírsavösszetétel szempontjából kétféle vetőmag iránti kereslet határozta meg: a 60–65% linolsavat és 25–30% olajsavat tartalmazó linolsavas napraforgó igénye, amely mellé felzárkózott a 85–93% olajsavat és linolsavat csak csekély arányban tartalmazó magas olajsavas napraforgó-vetőmag iránti felfokozódott érdeklődés.

 

Napraforgó
A napraforgók esetében is az egyik legfontosabb szempont a gazdálkodók szemében a hibridválasztás során a minél magasabb terméshozam. (Fotó: Pixabay)

 

A magas olajsavas napraforgók esetében is természetesen a minél magasabb terméshozam genetikai alapja az egyik legfontosabb szempont a gazdálkodók szemében a hibridválasztás során. A sorban következő értékmérő tulajdonság a minél magasabb szintű kórtani ellenállás, a Pioneer® napraforgók esetében a Protector® Peronoszpóra és a Protector® Szádor minősítések jelzik a biztonságos termesztés alapját. Emellett szintén jelentős tényező a gazdálkodás sikerességét nagyban befolyásoló herbicidtolerancia, amely lassan már alapkövetelménynek számít az értékesítésre kerülő hibridek esetében.

Végül, de semmiképpen nem utolsósorban, a HO napraforgók irányába támasztott piaci elvárás a legalább 85% olajsavtartalom. A bevezetőben említett két zsírsav arányát alapvetően genetikai tényezők határozzák meg, azonban a környezeti feltételek is jelentősen befolyásolják. Nemesítésünk egyik fő irányvonala, hogy a forgalomba hozott hibridjeink minél nagyobb stabilitás mellett minél magasabb arányban tartalmazzanak olajsavat, hiszen a megtermelt napraforgó ezáltal válik biztonságosan értékesíthetővé.

A köztermesztésben csak annak a hibridnek van lehetősége megvetnie a lábát széles körben, és bizonyítania magas termőképességét, amely a fentieknek megfelel. A Corteva kínálatából ez a P64HE133 és a P64HE144 magas olajsavas hibrideknek sikerült.

 

P64HE144

A P64HE144 magas olajsavas hibridünk a köztermesztésben is igazolta a fejlesztési kísérleteinkben látott teljesítményét, a gazdálkodói visszajelzések és a nagyüzemi kísérleteink egyaránt stabilan magas termésszintet mutattak. A P64HE144 olajsavtartalma magas, jellemzően 90%. E tény alapján, valamint agronómiai és kórtani jellemzőit látva kijelenthető, hogy esetében minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy a hazai magas olajsavas szegmens meghatározó szereplőjévé váljon.

 

Hibridtulajdonságok

  • Magas olajsavas napraforgó az Express®* gyomirtási technológiához. Olajsavtartalma magas, átlagosan 90% (100 m izolációs távolság betartása javasolt).
  • A fejlesztői kísérletekben a Pioneer® HO napraforgóhibridek közt a legmagasabb termést adta.
  • A HO napraforgóink közül a legalacsonyabb, ezért a hidastraktorral történő növényvédelem kevesebb kárt tesz a növényállományban.

Kórtani tulajdonságait illetően, a hazai HO napraforgók között az egyik legjobb hibrid, Protector® Peronoszpóra minősítéssel és a szádor E-rasszával szembeni rezisztenciával.

 

grafikon Corteva
Az egyes hibridek olajsav tartalma (Fotó: Corteva)

P64HE133

A P64HE133 magas olajsavas hibridünk jó termésszintje mellett a kiugróan magas olajtartalmával és olajsavszintjével hívja fel magára a figyelmet. Kórtani tulajdonságai is alkalmassá teszik arra, hogy az ország bármely részén megállja a helyét.

 

Hibridtulajdonságok

  • Magas olajsavas napraforgó az Express®* gyomirtási technológiához. Olajsavtartalma rendkívül kiugró, 90% fölötti (100 m izolációs távolság betartása javasolt).
  • Érésideje a P64HE118-hoz hasonló, annál kissé alacsonyabb növénymagasság jellemzi.
  • Az eddigi legmagasabb olajtartalmú magas olajsavas hibridünk.
  • Protector® Peronoszpóra minősítéssel rendelkezik. Rezisztens továbbá a napraforgószádor E-rasszára, ezért az ország szádorveszélyes régióiban is biztonságosan termeszthető.
  • Betegség-ellenállósága kiváló mind a Phomopsis, mind pedig a Szklerotínia szártő- és tányérfertőzésével szemben, de az egyre gyorsabban terjedő Verticilliummal szemben is kimagaslóan tolerál!

 

A Corteva napraforgó-ajánlata nemcsak kiváló Pioneer® hibridekből és a hozzájuk tartozó növényvédelmi megoldásokból, hanem magas szintű vetőmagcsávázásból is áll. 2021-ban a napraforgóban is LumiGEN™ csávázási technológia fogja segíteni a csírázó napraforgó kezdeti fejlődésének biztonságát.

 

SÓLYOM JÁNOS
vetőmag-termékmenedzser
Corteva Agriscience

*Az Express az FMC-Agro bejegyzett márkaneve

Corteva Pioneer