Bezárás

Több mint 25 milliárd forint többletforrás

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 25.

A gazdatársadalom szenvedi meg leginkább a klímaváltozás hatásait, az elmúlt években sokat tettek természeti környezetünk megóvásáért – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a január 18-22. között online formában megrendezett 13. Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világfórumon.

 

Mezőgazdaság

Nélkülözhetetlen a gazdák és a mezőgazdasági termelők munkája (Fotó: Pixabay)

 

Fontos a helyi termelők támogatása

Közös nyilatkozattal zárult a kilencven ország részvételével megrendezett Világfórum, amelynek munkájában Magyarország is aktív szerepet vállalt.

A rendezvényt a koronavírus-járvány miatt – a bevált gyakorlat szerint – a digitális térben tartották. A magyar agárminiszter a tanácskozás résztvevőinek küldött videóüzenetében a rövid ellátási láncok előtérbe helyezését, ezáltal a helyi termelők támogatásának fontosságát hangsúlyozta.

Az elmúlt közel egy év megmutatta és megerősítette a mező- és élelmiszergazdaság jelentőségét, valamint, hogy mennyire nélkülözhetetlen a gazdák és a termelők munkája – emelte ki az agrárium első embere.

 

A tárcavezető arra is felhívta a figyelmet

A gazdatársadalom szenvedi meg leginkább a klímaváltozás hatásait, az elmúlt években sokat tettek természeti környezetünk megóvásáért. Ezért is lehet rájuk építeni: a felmerülő problémákat a gazdákat bevonva, velük együtt lehet csak megoldani. Közös érdek, hogy az agráriumban és az élelmiszeriparban dolgozók megélhetése és társadalmi elismertsége biztos legyen.

 

Mezőgazdaság

Közös feladat a mezőgazdaság és az élelmiszeripar stabilizálása (Fotó: Pixabay)

 

Külön szekció a Covid-19 utáni feladatoknak

Közös feladatunk nem csupán a globális mezőgazdasági és élelmiszeripari rendszer stabilizációja, hanem az egész világra kiterjedő élelmezésbiztonság és az ezért dolgozó gazdák tiszteletének biztosítása – fogalmazott a “Hogyan lesznek képesek megerősödni az élelmiszerellátási rendszerek a COVID-19 járvány után?” címmel megrendezett szekcióülésen történt felszólalásában Feldman Zsolt, az AM államtitkára.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság segítséget nyújt a vállalkozóknak a termelés biztonságához: ajánlásokkal; útmutatókkal; egyéb kiadványokkal.

Több mint 25 milliárd forint többletforrás a támogatásokra

Jelentős gazdasági segítséget kapnak a legnagyobb gazdasági károkat szenvedett ágazatok a munkáltatói terhek csökkentésével, a hitelekhez kapcsolódó kamat- és hitelmoratóriummal.

Magyarország kormánya összességében több mint 25 milliárd forint többletforrással támogatta a koronavírus-válság okozta gazdasági károkat a mezőgazdasági és élelmiszeripar szektorban.

 

Mezőgazdaság

Az élelmiszergazdálkodás termelékenységének növelése kulcskérdés (Fotó: Pixabay)

 

Biodiverzitás megőrzése – kiemelt szerepet kap

A világfórum résztvevői közös nyilatkozatban hangsúlyozzák a biodiverzitás megőrzésének kiemelt szerepét, a beporzók, a modern öntözési rendszerek jelentőségét, az erdőtelepítések klímaváltozásra gyakorolt pozitív hatását.

A deklaráció megállapítja, hogy az élelmiszergazdaság termelékenységének növelése kulcskérdés, amelyhez a digitalizáció és a legújabb technológiák alkalmazásának támogatása feltétlenül szükséges.

Ezek mellett elkerülhetetlen, hogy a hulladékok csökkentésével és az élelmiszerpazarlás mérséklésével is foglalkozni kell. Ezekben a kérdéskörökben a Föld összes országának hatékonyabb választ kell kidolgoznia.

Nemzeti érdekeink

A nyilatkozatban érvényesülnek azon nemzeti érdekeink, amelyek Magyarország speciális elhelyezkedése, a magyar agrárium jellegzetességei, hazánk tradíciói és jövőképe szempontjából is elengedhetetlenül fontosak.

Sikerként könyvelhető el, hogy az alábbi témák is napirendre kerültek:

  • az agrárpiacon tapasztalható áringadozások mérséklése;
  • a stabil jövedelem biztosítása;
  • a vidéken élők infrastruktúrájának javítása;
  • az állatbetegségek visszaszorítása;
  • a klímaváltozás hatásainak csökkentése.

 

Mezőgazdaság

Az agrár- és élelmiszerágazat érdekei megfelelő súllyal kell kezelni a fórumokon (Fotó: Pixabay)

 

A világtalálkozó iránymutatással segíti az idei évben soron következő csúcstalálkozókon képviselendő érdekeinket. A deklaráció segítséget ad ahhoz, hogy a Klímacsúcstalálkozón, vagy az ENSZ Élelmezési Csúcstalálkozóján az agrár- és élelmiszerágazat érdekei megfelelő súllyal szerepeljenek.

Forrás: MTI