fbpx

A németek kínjain hízik kövérre a dán sertésexport

Írta: Kohout Zoltán - 2022 január 27.

Ha valahol ezekben a viszontagságos időkben 175 százalékra nő a sertésexport, arra azt mondjuk: nem semmi. A dánok megcsinálták.

sertéshús
A járvány szinte nullára vágta a német sertésexportot (Illusztráció: Horizont Média/archív, Kristóf Imre)

Szinte nullára vágta

Dánia sertéshús-exportőrként nagy hasznot húzott Németország afrikai sertéspestis (ASF) tavalyi problémájából. A dán Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Tanács (L&F Council) piaci elemzői közölték, hogy 2021-ben összesen bő 25 ezer tonna sertéshúst szállítottak Dél-Koreába. Ez 175 százalék körüli növekedésnek felel meg az előző évihez képest. Az utóbbi évek híradásaiból nem nehéz következtetni a legfőbb tényezőre: a hatalmas növekedés hátterében Németország kiterjedt problémája áll. Az észak-európai nagy szomszéd régóta küszködik az afrikaisertéspestis-járvánnyal. A német export több mint 96 százalékkal (!) visszaesett, már el sem érte a 3 ezer tonnát.

Ázsiában nagy a kereslet

A kiesést a dánok és más EU-országok pótolták. Egyébként Dánia ezzel Dél-Korea hetedik legfontosabb sertéshús-beszállítójává nőtt tavaly. Persze az USA még így is behozhatatlan előnnyel vezeti a listát: 2021-ben majdnem 140 ezer tonna sertéshúst exportált oda, igaz, ez 10 százalékkal kevesebb, mint 2020-ban volt. Dél-Korea rendszeresen hatalmas mennyiséget, tavaly több mint 430 ezer tonnát importált. S miután a németeknek nincs regionalizációs megállapodást Dél-Koreával vagy más országokkal, ezért az egész országot sújtja a velük szemben érvényes behozatali tilalom. A német statisztikai hivatal, a Destatis szerint a harmadik országokba irányuló teljes német sertéshúsexport a tavalyi év első 9 hónapjában majdnem a felére zuhant.