fbpx
433559

Rekord árak, meredek emelkedés indult a gabonák piacán

Írta: Kohout Zoltán - 2024 április 24.

Eddig 11 eurós tonnánkénti drágulásban vagyunk. Sok múlik az időjáráson és a termőterület-méretek alakulásán. A 204 eurós határidős kukoricaár az utóbbi 3,5 hónap legmagasabbja.

Kevesebb búza lesz, emelkedik az ár

Az európai határidős piacokon május harmadik hetének elején a búza tonnáját 210 euró körül jegyezték, ami 4 euróval több, mint a múlt héten, és durván 7 euróval több, mint az előző hét elején. Emelkedik a repce ára is, annak ellenére, hogy az olajárak csökkenésben vannak. Ugyanakkor sok múlik a folytatásban az időjárás alakulásán és azon, hol mennyit termesztenek várhatóan. A hazánkban is betörő hideggel érkező éjszakai fagyok károsíthatják az érzékeny fenológiai fázisban lévő, fiatal gabonának Lengyelországtól Franciaországig. Az FranceAgriMer a közönséges búza készleteit máris borús becslést adott ki: a jó-nagyon jó minősítés csak 64 százalékra vonatkozik, szemben a tavalyi 93-mal: ez a legrosszabb érték 2020 óta. Ráadásul a francia szakminisztérium búza-vetőterülete vonatkozó becslése majdnem 8 százalékos csökkenést jelez előre a tavalyihoz képest – ez -500 ezer ha-t jelent. Ugyancsak a búzatermés csökkenésére számít Németország (-6,3%, 20,16 millió tonna), a repcetermés pedig 7 százalékkal lesz kevesebb. Ezért várhatóan jó üzlet lesz Németországba gabonát és repcét exportálni.

Az eső hiánya az Egyesült Államokban és Oroszország egyes részein is növeli az árakat. A SovEcon orosz elemzőcég 1 millió tonnával 93 millióra csökkentette a 2024-es orosz búzatermésre vonatkozó betakarítási előrejelzést. A Nemzetközi Gabonatanács is csökkentette a 2024-es globális búza- és kukoricatermelésre vonatkozó becslését a múlt héten.

Nagy eltérés az emelkedő árakban

Az új, 2024-es búzatermés ezekben a napokban 218,5 euróba kerül tonnánként a határidős piacon. Ez 3,50 euróval több, mint múlt hét végén. A kukoricát hétfőn jegyezték az európai határidős piacon 204 euró/t áron 2024 júniusában, ami 0,5 euróval magasabban, mint múlt héten és 8,5 euróval magasabban, mint az előző hét elején. Három és fél hónapja ez a legmagasabb kukoricaár. Az új, 2024-es kukoricatermést jelenleg 201,5 euró/tonna áron jegyzik a határidős piacon, ami újabb 1,5 eurós emelést jelent.

virágzásban lévő repce
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Ugyancsak drágul a repce: az árak közel 5 euróval emelkedtek, és tonnánként 454,25 eurót jegyeztek a napokban. Az új repcetermésre tonnánként 456 euró feletti árakat adnak, ami 7 eurós növekedés.

Az európai exportpiacokról az EU április második felében 204 eurós tonnánkénti búza (FOB Rouen) exportárat közölt; ez szinte egybevág az USA kikötőiben tapasztalt árakkal. Ugyanakkor az ukrán rakodóhelyeken a búza tonnánként 171 euróba kerül, vagyis árban igen kedvezőbb az ukrán áru helyzete. A kukorica ukrán exportárait (FOB) tonnánként 167 eurónak megfelelő összegben adták meg. Ugyanakkor az export kukoricát Franciaországban 200 euróért (FOB) rakodták be és szállították tonnánként.