fbpx
533718

Jól drágul a kukorica, őszre elérheti a 65 ezer forintot

Írta: Kohout Zoltán - 2024 április 16.

Túl vagyunk a lélektani 60 ezres szinten, és a jelek szerint ez a trend már nem nagyon fordul meg őszig, sőt. Ahogy fogy a kelet-európai készlet, és drágul a termény, a hazai termelők is elkezdték drágábban kiárulni a készleteiket.

érésben lévő nyári kukorica
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Több hatás is felfelé löki az árakat

A kukoricaárak emelkedése már márciusban elkezdődött. Mint akkor írtuk, az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) szerint átlagosan 58,5 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica a hónap második felében. Ám már akkor megfigyelhető volt a lendületes áremelkedés: a tonnás árak egy 1000 forinttal nőttek április elejére egy hét alatt, másrészt a fekete-tengeri kukorica ára is a hét folyamán tonnánként 8-10 dollárral 154-156 dollárra nőtt, ugyancsak az élénk kereslet miatt. A trendet nagyban befolyásolja két, egymást erősítő hatás: Kelet-Európában folyamatosan fogynak a készletek, közben az erőteljes kínai importigény folyamatosan felfelé tolja az árakat. Az orosz SovEcon becslését idézi a MezőHír: eszerint szerint márciusban 5,2 millió tonna gabonát exportáltak Ukrajnából, ami csökkenés a februári 5,8 millió tonnához képest. Az oroszok is kitáraznak: ott a kivitel februárban érte el a csúcsot.

Már csak drágulás várható betakarításig

Már márciusban, április elején az volt látható, hogy a magyar felvásárlók kicsit lassan reagálnak a helyzetre, de végül ebben a régióban is megkezdődött az árnövekedés. Miután fogytán az ukrán áru – eladták a készletek 80 százalékát –, a nyugati határra érkező egyre kisebb mennyiségek ára is lassan emelkedik, de még mindig csak 54 ezer forint körüli szinten áll. A hazai kukorica ezzel szemben egy hét alatt több mint 2 ezer forintot drágult, mert a gazdaságok beépítik az árba a szállításból eredő pluszt – ezzel a hazai termény ára átlépte a kritikus 60 ezer forintos küszöböt. A MezőHír arra emlékeztet, hogy sok gazdaság az idei kukoricatermesztést attól teszi függővé, hogy eléri-meghaladja-e a 60 ezer forintos tonnás árat a tengeri. A tőzsdei hírek szerint ennél több is történik: aratásig már csak áremelkedés várható, akár 65 ezer forintos szintig is.