fbpx
373384

Baljós tanulmány jelent meg az import marhahús minőségéről…

Írta: Kohout Zoltán - 2024 április 17.

Az sem túl jó, hogy egy év alatt majdnem 30 százalékkal nő a dél-amerikai marhahús behozatala Európába. Az meg végképp nem, hogy – az élelmiszer-ellenőrzést végző kutatók szerint – egyes kórokozók előfordulása a vizsgált mintákban alacsony, de egyes követelmények nem teljesülnek maradéktalanul – vagyis vannak potenciális egészségügyi kockázatok a fogyasztók számára.

szarvasmarha

Potenciális kockázat az importált húsban

Az Európai Unióba importált nyers marhahúsban alacsony az élelmiszer eredetű kórokozók jelenléte egy a Food Control folyóiratban megjelent tanulmány szerint. A kutatás során az EU-ba importált 100 nyersmarhahús-minta mikrobiológiai minőségét vizsgálták 2021 novembere és 2022 májusa között. Ebből 53 minta érkezett Brazíliából, 33 Argentínából, 12 Uruguayból és 2 Paraguayból. Az ellenőrzés megállapításai nem éppen megnyugtatóak. A különféle kórokozókra irányuló elemzések során három mintában kvantitatív módon kimutatták az L. monocytogenest, de ezek egyike sem haladta meg a kritikus értéket. Összességében az élelmiszer eredetű kórokozók előfordulása a vizsgált mintákban alacsony volt, de a nyers marhahúsra vonatkozó bizonyos követelmények nem teljesültek maradéktalanul, így potenciális egészségügyi kockázatot jelenthetnek a fogyasztók számára. Ez különösen azért nem meglepő, mert köztudott, hogy számos marhahúsféleséget nyersen vagy melegített állapotban fogyasztanak. Ilyenkor megnő az életképes kórokozók közvetlen vagy közvetett, keresztszennyeződés révén történő lenyelésének kockázata.

A kutatók maguk is figyelmeztetnek a higiéniai feltételek betartásának fontosságára a hústermelési és szállítási lánc egészében azért, hogy hosszú szállítási és tárolási idők után is higiénikusan megfelelő terméket vegyenek a vásárlók. Az Európai Unióba (EU) harmadik országokból importált nyers marhahúsnak ugyanazoknak a jogi követelményeknek kell megfelelnie, mint az EU-tagországokból származó termékeknek.

Az európai/magyar marhahúságazatnak sem tesz jót

Mindez nemcsak közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági szempontból figyelmeztető. Persze amiatt is, hiszen sokat eszünk ilyet: gyorsan nő a behozott dél-amerikai húsok mennyisége. 2021-ben 283 729 tonna marhahúst importáltak az EU-ba, ami 26 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest. Gazdaságilag sem szolgálja az európai marhahús-előállítás stabilitását az olcsó dél-amerikai áru behozatala. Az EU-ban szűk 22 millió állatot vágtak le 2023-ban: 3,4%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Évtizedek óta először esett a szám a 22 milliós határ alá. A marhahús termelése valamivel nagyobb mértékben, 4%-kal 6,38 millió tonnára esett vissza. Ez a környezet kihat a magyarországi ágazatra is: a KSH adatai alapján Magyarország élőmarha-exportja 2023 január–novemberében 16 százalékkal maradt el a 2022 azonos időszakitól. Ezzel szemben az élőmarha-behozatal 33 százalékkal nőtt. A marhahúsexport mennyisége is jelentősen esett: 17 százalékkal, értéke pedig 20 százalékkal. A marhahúsimport volumene 12 százalékkal, értéke 5 százalékkal csökkent tavaly.