fbpx

Tovább romlott a hazai hús-külkereskedelem mérlege

Írta: Kohout Zoltán - 2024 február 03.

Sokkal gyorsabban nő a behozatal mennyisége, mint a kivitelé, ami rossz hír mind a sertés-, mind a szarvasmarha-szektorban. A romló mennyiségi mérleget némileg szépíti, hogy a kevesebbet magasabb áron adtuk el.

élőmarha élősertés
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Sertés és marha: romló mérlegek

A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 6 százalékkal csökkent (28 ezer tonna) tavaly novemberig az előző évi azonos időszakhoz képest. Ezzel szemben az élősertés-behozatal 16 százalékkal 64 ezer tonnára bővült, ami mennyiségi vonatkozásban a külkereskedelmi mérleg visszaesését mutatja (mint az Agrárközgazdasági Intézet/AKI grafikonján látható, 2022-ben sikerült növekedést elérni e téren). Ugyancsak sokat, 10 százalékot csökkent a külpiacokon eladott sertéshús mennyisége is (120 ezer tonna), míg az értéke 11 százalékkal nőtt. Ebben a szegmensben az húsimport volumene 13 százalékkal (116 ezer tonna) csökkent, de 20 százalékkal többet fizettünk érte.

élősertés sertéshús kivitel

Hasonlóan gyenge teljesítményt nyújtott az élőmarha-kivitel, ami a 2022-es tavaly január-októberi 63 ezer tonnához képest már az 54 ezret sem érte el. További itt is nőtt az import (10 ezerről 13 tonna fölé). A marhahúsexport ugyancsak csökkent 9,3 ezer tonnáról 7,7-re, ám e szegmensben a behozatal is visszaesett 12,3 ezerről 10,7 ezer tonnára. Ami az élőmarha és a marhahúsok külkereskedelmi értékét illeti, ott ugyancsak a mérleg romlását mérte a KSH. Az élőmarhaexport lényegében a 2022-es teljesítmény hozta a kivitel értékében (67,4 milliárd forint), ám az import jelentősen, 10,5-ről 16 milliárdra nőtt. A marhaúsexport értéke 3 milliárddal csökkent, igaz, részen a mennyiségi visszaesésből eredően az import is durván 1 milliárddal kisebb volumennel járt 2023 novemberéig.

Csökkennek az árak

Az AKI jelentéséből az is kiderül, hogy 2024 elejére csökkent a csirke-, a pulyka- és a marhahús, a tojás és a sertéshúsok egy körének ára is. A friss csirkehúsok feldolgozói értékesítési árai 10 és 25 százalék közötti mértékben, a vágócsirkéé több mint 20 százalékkal csökkent. A ketreces tartásból származó étkezési tojás ára 2024 első 3 hetében 18 százalékkal, a mélyalmos tartásból származó étkezési tojás ára 16 százalékkal mérséklődött. A pulykahús ára ennél is nagyobb mértékben, esetenként 26-27 százalékkal esett vissza a tavalyi azonos időszakhoz képest.

A baromfihús árának alakulása részben a takarmányköltségek változásával magyarázható, ezek ugyanis az AKI adatai szerint ugyancsak olcsóbbak lettek 2023 végére az előző évi szinthez képest – írja a Baromfi Terméktanács is. Az összefoglaló szerint a vágómarha ára szintén visszaesett, átlagosan majdnem 24 százalékkal. A sertés árának alakulása összetettebb, a vágósertés termelői ára ugyanis szinte ugyanannyi, mint egy éve, a sertéshús feldolgozói értékesítési ára viszont esetenként néhány százalékkal csökkent, de a többségük 1 és 18 százalék között drágult egy év alatt.