fbpx

Az EU 6 milliárddal kárpótolta a kukoricatermesztőket

Írta: Kohout Zoltán - 2024 január 12.

Az oroszok Ukrajna elleni háborúja okozta gabonapiaci zavarok következében kárt szenvedett magyar gazdálkodók veszteségeinek enyhítésére összesen csaknem 6 milliárd forintos kompenzációs kifizetésre került sor a tavalyi év végéig.

Hazai importkorlátozás, EU-s segítség

Az érintett tagállamok – közöttük Magyarország – nyomására az Európai Bizottság hazánknak erre a célra szűk 16 millió eurós forrást biztosított. A háború miatt Európára zúduló ukrán mezőgazdasági termékek dömpingje rendkívül nehéz helyzetbe hozta a háborús övezettel szomszédos térség termelőit. Magyarország nemzeti hatáskörben intézkedett az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek importtilalmáról és szigorú ellenőrzéséről. Továbbá  síkra szállt a kárt szenvedett gazdálkodók kompenzációjáért, és ennek jogosságát az Európai Bizottság is elismerve részleges kompenzációt tett lehetővé az érintett országoknak.

80 ezer forint 70 ezer hektárnak

A kompenzáció igénybevételének feltételeit az Agárminisztérium úgy alakította ki, hogy az célzott és megfelelően értelmezhető segítséget jelentsen az azt igénylő gazdálkodók számára. Az Agrárminisztérium közreműködésével kidolgozott feltételek szerint a kompenzációra jogosult kukoricatermelők 2023. október 1. és 15. között nyújthatták be támogatási kérelmüket a Magyar Államkincstárhoz. A Kincstár 2023. év végéig összesen 5,9 milliárdos kompenzációs támogatást folyósított a gazdálkodóknak. A támogatás a 2022. évi termény értékesítése kapcsán fellépő veszteségek részleges enyhítésére volt alkalmas, 73 ezer hektár kukorica termőterületre hektáronként 81 ezer Ft támogatás kifizetését tette lehetővé. Ezzel a leginkább rászoruló, kisebb gazdálkodók jutottak segítséghez.

Az Agrárminisztérium a megszokott piaci viszonyok helyreállítása érdekében továbbra is fenntartja a nemzeti hatáskörben bevezetett importkorlátozó intézkedést.