fbpx

Innovatív takarmány-kiegészítővel növelhető a tojáshozam

Írta: Barna Ferenc - 2021 július 22.

Hároméves nemzetközi projekt eredményeként innovatív takarmány-kiegészítőt állítottak elő, mellyel ellátott tojótápok etetése hatékonyabb tojástermelést is eredményezett. Az új termék valamennyi gazdasági haszonállat (sertés, szarvasmarha, növendék- és tenyészállatok, nyúl…) takarmányozásában is kiválóan használható a fehérjeellátás javítására.

 

Mezőgazdaság, innovatívA takarmány-kiegészítő alkalmazásának hatására növekedett a tojástermelés (Fotó: Barna Ferenc)

 

Speciális takarmány-kiegészítőt fejlesztett ki és teszteltek

Hároméves nemzetközi projekt keretében az Adexgo Kft., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete (MATE ÉTTI), valamint négy román partner közös konzorciuma dolgozott az innovatív terméken. Az ásványi anyagokban, vitaminokban és polifenolokban gazdag ZYNCOPPYEAST kiegészítő valamennyi gazdasági haszonállat takarmányozásában felhasználható.

A cink az állati szervezetekben számos enzim és az immunrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen, a polifenolok pedig az oxidáció gátlása révén stabil takarmány-kiegészítők gyártását teszik lehetővé.

A ZYNCOPPYEAST ezeken túl további ásványi anyagokat (például kalciumot, magnéziumot, nátriumot, foszfort, szelént, vasat és mangánt), valamint vitaminokat (különösen B-vitaminkomplexet) is tartalmaz, illetve élesztő alapja miatt nagyobb a biológiai hasznosulása, a növényi eredetű takarmányokhoz viszonyítva pedig nagyobb nyersfehérjetartalom jellemzi.

 

Mezőgazdaság, innovatívAz élesztő miatt nagyobb a biológiai hasznosulás (Fotó: MATE)

 

Homogénen, probléma nélkül bekeverhető

A szabadalommal védett gyártástechnológiával előállított takarmány-kiegészítő nagyon alacsony koncentrációban is homogénen, probléma nélkül bekeverhető a gazdasági haszonállatok előkeverékeibe és késztakarmányaiba, illetve magas hőmérséklettel járó takarmánytechnológiai műveletek (például extrudálás) mellett is megőrzi stabilitását.

Mint azt a kutatók megállapították, a takarmány-kiegészítővel ellátott tojótápok etetése hatékonyabb tojástermelést is eredményez, miközben egyéb naturális termelési paraméterek is javulhatnak. Az elvégzett humán és műszeres érzékszervi vizsgálatok alapján mindezek mellett kijelenthető, hogy a termék használata nincs kedvezőtlen hatással a tojások érzékszervi tulajdonságaira.

 

Mezőgazdaság, innovatívValamennyi haszonállat takarmányozásában eredményesen alkalmazható (Fotó: MATE)

 

EUREKA – projekt

Az „Új típusú takarmány-kiegészítő fejlesztése az állatok termelési mutatóinak javítására” című EUREKA-projekt keretében főként baromfitenyésztő vállalatok részére kívántak egy új, innovatív takarmány-kiegészítő terméket létrehozni, az új termék azonban valamennyi gazdasági haszonállat, így sertés, szarvasmarha, növendék- és tenyészállatok, valamint nyúl és méh takarmányozásában is kiválóan használható a fehérjeellátás javítására.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 50 458 810 Ft vissza nem térítendő támogatását elnyert nemzetközi projekt az Adexgo Kft. balatonfüredi keverőüzemében és herceghalmi CORRELTECH® laboratóriumában, valamint a MATE ÉTTI Élelmiszerkémia és -analitika Tanszékén valósult meg.

 

Forrás: MATE Sajtóközlemény