fbpx

Gabona: ijesztő növekedés bontakozik ki tőlünk keletre

Írta: Kohout Zoltán - 2024 május 04.

Oroszországban egy tollvonással az egész magyarországi termőterülettel azonos méretű földet kezdenek művelni – az egyébként 200 millió hektáros mezőgazdasági terület mellett. Ukrajna is erőteljesen növeli agrárteljesítményét.

durum búza
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

A 380 millió hektárt lefedő Oroszországban majdnem 200 millió hektárra tehető a mezőgazdasági terület, amiből 31 millió hektár parlagon hever. Ennek felmérése és művelés alá vonása gyorsan halad, idén 5,4 millió hektárt érint – írja a MezőHír. Bár az orosz termelési viszonyok közt a búza termésátlaga nagyon gyenge, alig haladja meg a 3 tonnát, a hatalmas termőterület révén az orosz búza és más gabonák nyomasztó mennyiséggel és még nyomasztóbb, alacsony árakkal vannak jelen a piacokon.

A keletről érkező konkurencia természetesen a keleti szomszédunkat is jelenti: a durumbúza idén jelentősen nőhet, az ukrán malomipari szövetség szerint Ukrajna ősszel durumbúzával léphet be az EU piacára. Közben Ukrajna és az Egyesült Arab Emírségek külkereskedelmi minisztere közös nyilatkozatot írt alá a két ország közötti átfogó gazdasági megállapodásról, ami közép- és hosszú távon 0,1%-kal növeli Ukrajna GDP-jét. Ebben fontos szerepet játszanak a növekvő exporttételt jelentő élelmiszeripari, őröltgabona- és növényolaj-termékek.