fbpx

Bezuhant a gabonaexport, ellentmondásos adatok a búzáról

Írta: Kohout Zoltán - 2024 május 02.

Hatalmasat csökkent az idei áprilisban az orosz gabonaexport, benne a búza is – ez utóbbiról mégis kiderülhet, hogy rekordot dönt…

Április első két dekádjában Oroszország 3,14 millió tonna gabonát exportált, ami 36%-kal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A búzaexport 34%-kal 2,6 millió tonnára csökkent áprilisban az Orosz Gabonaszövetség monitoring adatai szerint. A múlt héten például összesen 831 ezer tonna orosz gabonát exportáltak, szemben az előző év azonos időszakában mért 1,64 millió tonnával. Különösen sokat esett a búzakivitel, 775,4 ezer tonnával, miután tavaly ilyenkor ez majdnem elérte az 1,9 millió tonnát. Ugyancsak csökkent a kukorica- és árpakivitel is – ez utóbbi súlyosan: 8,5 ezer tonnára esett vissza a tavaly ilyenkori 136 ezerről.

búza
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Ugyanakkor a SovEcon elemzői szerint idén áprilisban rekordmennyiségű, 4,6 millió tonna búzát exportálhat Oroszország, ami meghaladja az egy évvel korábbi azonos hónap eredményét (4,4 millió tonna) és az áprilisi átlagot (2,5 millió tonna). Az orosz búza előnyét nem a minőség, hanem az olcsóság adja: múlt héten az orosz búza 211 dollárba került tonnánként (FOB), míg a francia búza 220 dollárba. Két hónapja még az orosz és a francia búzát ugyanazon az áron kínálták (227 dollár/tonna (FOB) – áll a jelentésben. Az ellentmondást az magyarázhatja, ha az extrém olcsó árak révén sikerül feltornászni a kivitelt. Szintén a gabonaexport ütemén lendíthet a szezonálisan újrainduló belvízi hajózás, amely április 1-jén nyílt meg a Volga-Don csatornán, amely a belföldi áruszállítás kulcsa.