Bezárás

Nőttek a felvásárlási árak a mezőgazdaságban

Írta: Barna Ferenc - 2021 július 22.

Májusban az élő állatok felvásárlási ára megugrott, ez felgyorsította a mezőgazdasági termelői árak növekedési ütemét.

 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai

A mezőgazdasági termelői árak átlagosan 17,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál, ami 1,9 százalékponttal több az áprilisi 15,5 százalékos emelkedésnél. Ezen belül az élő állatok felvásárlási ára 6,5 százalékponttal ugrott meg, 3,5 százalékkal lettek drágábbak a tavaly májusinál.

Az állati termékek árának 7,3 százalékos éves emelkedése is 0,3 százalékponttal nagyobb az előző havinál. Az élő állatok és állati termékek felvásárlási ára átlagosan 4,7 százalékkal nőtt, ami 4,6 százalékponttal több az áprilisi 0,1 százalékosnál.

 

Mezőgazdaság, felvásárlási árak
Mezőgazdasági árak alakulása
(Infografika: MTI)

 

Hús és tejtermékek, a tojás

A vágósertések árindexe 11,7 százalékponttal emelkedett, az éves összevetésű árcsökkenés az áprilisi 17,8 százalékosról 5,6 százalékra esett.

A baromfi felvásárlási ára átlagosan 9,7 százalékkal magasabb a tavaly májusinál, ami 1,1 százalékponttal több az áprilisi emelkedésnél. Ezen belül a tyúkfélék ára viszont 3,7 százalékponttal 12,7 százalékosra gyorsult, a többi baromfiféle ára 6,9 százalékkal emelkedett tavaly májushoz képest, ami 1,4 százalékponttal mérsékeltebb az előző havinál.

A vágómarha éves drágulása 13,4 százalékponttal, az áprilisi 22,2 százalékosról 8,8 százalékosra szelídült, amiben benne lehet a tavaly májusi 7,8 százalékpontos emelkedés hatása is.

A tej felvásárlási ára 7,5 százalékkal volt magasabb a tavaly májusinál, ami szintén jelentős, 2,6 százalékpontos élénkülés az előző hónap után.

Az étkezési tyúktojás 2,2 százalékkal drágult egy év alatt, ám ez is 1,3 százalékponttal több az index áprilisi emelkedésénél.

 

A növénytermesztési és kertészeti termékek

Átlagosan 23,5 százalékkal nőttek az árak ezen a területen egy év alatt, ami 0,2 százalékponttal magasabb az áprilisi emelkedésnél.

A gabonafélék termelői árának éves emelkedése 2,4 százalékponttal 38,8 százalékosra, a zöldségféléké 1,9 százalékponttal 4,4 százalékra fékeződött.

A búza felvásárlási árának 31,1 százalékos éves emelkedése májusban 7,1 százalékponttal enyhébb volt az előző havinál, míg tavaly éppen fordítva 6,8 százalékponttal mérséklődött az áresés. A kukorica ára 48,8 százalékkal emelkedett egy év alatt, még 1,4 százalékponttal jobban, mint áprilisban.

 

Mezőgazdaság, felvásárlási árak
A gabonafélék termelői árának éves emelkedése 2,4 százalékponttal fékeződött (Fotó: Barna Ferenc)

 

A zöldségfélék között a paradicsom felvásárlási átlagára 7,7 százalékkal alacsonyabb a tavaly májusinál, hasonlóképp az áprilisi 7,8 százalékhoz. Az uborka drágulása viszont 2,9 százalékponttal 32,5 százalékosra erősödött. A vöröshagyma árcsökkenése nagyot gyorsult 31,2 százalékkal olcsóbb, mint tavaly májusban, az áprilisi 9,3 százalékos csökkenés után. A sárgarépa 11,4 százalékkal került többe, ami 10,8 százalékpont gyorsulás az áprilisi szerény dráguláshoz képest. A karfiol 1,0 százalékkal drágább, de ezzel is felfelé tolja az indexet, mert áprilisban még 19,8 százalékkal olcsóbb volt az egy évvel korábbinál. A fejeskáposzta 26,3 százalékkal drágább, a fejes saláta 2,4 százalékkal olcsóbb, mint tavaly májusban volt, az előbbi 5,3 százalékponttal nagyobb, az utóbbi 7,2 százalékponttal kisebb az áprilisi indexnél. A spenót felvásárlási ára tavaly óta alig változott, 0,2 százalékkal alacsonyabb lett idén májusban.

A gyümölcsök áresése 2,6 százalékponttal erősödött és átlagosan 3,2 százalékkal voltak olcsóbbak, mint tavaly májusban.

A burgonya felvásárlási ára 20,9 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, ami 14,2 százalékponttal kisebb csökkenés az egy hónappal korábbi adatnál.

 

Forrás: MTI