fbpx

A magyar tej olcsó, de a fogyasztó mást érez

Írta: - 2020 június 23.

A nyerstej azonnali (spot) piaci ára Olaszországban 2020. 19–25. hét között 23 százalékkal emelkedett. Milánóban június 15-én a nyerstej ára áfa nélkül, szállítási költséggel, 60 napos fizetési határidővel 36 euró/100 kilogramm volt. Hazánkban a nyerstej kiviteli ára 91,5 forint/kilogramm volt 2020 májusában, az egy évvel korábbinál 1 százalékkal volt magasabb és 11 százalékkal múlta alul a termelői átlagárat. Utóbbi a NAIK AKI PÁIR adatai szerint 103,09 forint/kilogramm volt 2020 májusában, 5 százalékkal múlta felül az előző évit.

 

 

Mint azt az alábbi ábrán látjuk, a kiviteli ár májusban rendszerint már felívelő pályán jár. Idén egy kicsit késik a trendváltás – nyilván a koronavírus utóhatásaként.

 

A kereskedelem kaszál

Tejből feleslege van az országnak – ha csak pár százalékos is –, míg feldolgozott tejtermékekből jelentős importra szorulunk. Erről itt írtunk részletesen. Az érdekes az, hogy idén májusban még a folyadéktej fogyasztói ára is nagyot ugrott: a KSH adatai szerint az 1,5 százalék és a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej fogyasztói ára (áfával) egyaránt 10 százalékkal nőtt 2020 májusában az előző év azonos hónapjához képest. Ne feledjük: eközben a termelők csak 5 százalékkal kaptak többet a beszállított tejért, mint egy évvel ezelőtt.

 

A vaj csak nálunk drága

A németországi zsírérték 33 százalékkal, a fehérjeérték 2 százalékkal csökkent a tejben, így az alapanyagérték 19 százalékkal volt alacsonyabb 2020 májusában az előző év azonos hónapjához képest. A lenti ábrából látszik, hogy ismét összébb csukódott az olló a zsír és a fehérje értéke között, vagyis a vaj kicsit értékesebb lett.

 

 

Sajnos Magyországon észre sem vettük, hogy volt másfél év, amikor elvileg olcsóbban hozzá lehetett volna jutni ehhez az állati zsiradékhoz: 2018 közepétől rengeteget zuhant az Európában mérvadó németországi vaj ára. Idén volt egy pont, amikor a német vajat csaknem féláron kínálták, mint a magyart.

 

 

Érdekes végig követni a magyar és a német sajt árának mozgását is az alábbi grafikonon. A felfelé ívelést a hazai árak rendre meredekebben követik le, mint a lefelé hajló szakaszokat.