fbpx

Control Union: 2002 óta a magyar mezőgazdaság szolgálatában

Írta: Szerkesztőség - 2020 június 23.

A Control Union ellenőrző szervezetek és laboratóriumok világszintű hálózata, immár 100 éve. Szakterületünk független áruvizsgálat. Teljes szolgáltatáscsomagot kínálunk 2002 óta önálló irodával, ISO 17025 szabvány alapján akkreditált laboratóriummal.

Repce – de milyen?

A repce fontos értékmérő tulajdonsága a feldolgozóipar részéről a magas olajtartalom. Ezen és más minőségi paraméter meghatározásában áll a Control Union Hungária Kft. partnerei szolgálatára. A repce – melynek minőségét számos paraméterrel határozhatjuk meg – az értékmérő számát nemcsak a megtermelt tonna mennyisége mutatja meg, hanem annak minősége is. A repcemag minőségi mérőszáma: az olajtartalma. Több vetőmagforgalmazó, és kutató is vallja, hogy az olajtartalom egy genetikailag jól meghatározott tulajdonság, emiatt a jó hibrid kiválasztása nagy jelentőséggel bír. Mivel a repcefelvásárlás során még több helyen alkalmaznak bonifikációt, ezért a magas olajtartalom elengedhetetlen a termelés maximális gazdaságosságának eléréséhez.

Az alábbiakban betekintést adunk a vizsgálatok menetébe

Olajtartalom: első lépésben a minta aprítása, majd ezt követően a minta vegyszeres extrakciója következik 130 fokon. Az extrakciós idő letelte után a kinyert olajat a szárítószekrényben 103 fokon súlyállandóságig szárítjuk, a felesleges petrolétert elpárologtatjuk róla. Ezt követi a második extrakció, mely során a vizsgált mintarészt továbbaprítjuk, majd ismét extraháljuk, és szárítószekrénybe tesszük. Utolsó lépésként az így kapott kivonat tömegét lemérjük, így kiszámítjuk az olajtartalmat. A repcemag olajtartalma tág határokon belül mozog, fajtától és környezeti hatásoktól függően. Az olajtaralom csökkenésének legfőbb okai között említik a növények kiegyensúlyozatlan táplálását, a túlzott nitrogénellátást, a betegségek és a kártevők megjelenését, illetve az aszályt is.

Nedvességtartalom: a repcemagot 9% nedvességtartalom mellett lehet betárolni. A nedvességtartalom meghatározása történhet gyors módszerrel, automata nedvességmérő készülékkel (tájékoztató jelleggel), vagy a hivatalos, szabvány szerint szárítószekrényben, 4 óra alatt, 103 fokon, súlyállandóságig szárítva.

Erukasav-tartalom: meghatározása zsírsav-metil-észterek előállítása során, gázkromatográfiás módszerrel történik. Minőségben a „dupla nullás” repcemagot követi a nagy erukasav-tartalmú repcemag, amelyben az összes zsírsavnak legalább 45%-a erukasav.

Glükozinolát-tartalom: spektrofotometriás, illetve folyadék-kromatográfiás (HPLC) vizsgálattal határozható meg.

Szennyezőanyag-tartalom: legfeljebb 2% lehet, mely porszerű anyagok, nem olajos szennyezőanyagok, és olajos szennyezőanyagokból tevődik öszsze. Ezek meghatározása a repcemag rostálását követően, érzékszervi vizsgálattal történik.

Dunaújvárosban található laboratóriumunkban a fenti paraméterekre a mintabeérkezést követően 48 órán belül információval szolgálunk.

Az aratást követően, amint raktárba került az idei repce, forduljon cégünkhöz, hogy szakszerű mintavétel után elkészíthessük Önnek terményére a szükséges analíziseket.

Mintavételezés helyes végrehajtása alapvetően fontos a tétel szennyezettségének objektív megítéléséhez!

A takarmányok hatósági mintavételezésére és vizsgálatára a 152/2009/EK rendelet előírásai vonatkoznak. Ez a rendelet szabályozza, hogy mely minták tekinthetőek reprezentatívaknak. A Control Union Hungária Kft. gyorsaságán nem múlik megrendelőink sikeres kereskedelmi ügylete. Győződjön meg róla Ön is, keresse irodánkat!

Control Union Hungária Kft.
1146 Budapest Hungária krt. 140-144.
[email protected]
T: +36 1 278 44 51 F: +36 1 999 79 13
Control Union Hungária Kft. Laboratórium
2400 Dunaújváros Magyar út 106/b