fbpx

Egy jó döntés – hosszú távú előnyökkel! Savanyú talajaink javítása a ma gazdálkodója szemszögéből

Írta: Szerkesztőség - 2018 július 10.

A talajok savanyodása több szempontból is befolyásolja a növénytermesztés sikerét. Egyrészt a pH érték csökkenésével megváltozik a talajban lévő – akár nagy mennyiségben kijuttatott – tápelemek felvehetősége, fokozódik egyes nem kívánatos elemek felvétele, illetve alapvetően változhat az ásványi anyagok forgalmának egyensúlya. Másrészt a megfelelő kalcium megléte a talajban a talaj művelése és a növény fejlődése szempontjából optimális állapot fontos előfeltétele. Hiányában talajszerkezet leromlás, tömörödés, levegőtlenség, rossz vízháztartás és rossz művelhetőség jelentkezik, mint azt sajnos sokfelé láthatjuk és tapasztalhatjuk.

A pH érték csökkenésével, a talaj savanyodásával a tápanyag hasznosulás jelentősen romlik (1. ábra). A növényállományok sok esetben már igen korán mutatnak különböző stressz tüneteket. A repce részben a sekély vetésmélység, kalászos növényeink sekélyebb gyökerezésük miatt más kultúrákhoz képest még inkább érzékenyek a termőhelyi viszonyokra, a talajállapotra, illetve az azon keresztül megnyilvánuló szélsőségekre.

A probléma megoldása ma már csak elhatározás kérdése, nem igényel külön beruházást vagy rendkívüli munkaműveletek sorát. A megfelelő termék megválasztásával a talaj meszezése a műtrágya kijuttatáshoz használt berendezésekkel változtatás nélkül megoldható, ide értve a megfelelő szemcsenagyságot, kezelhető hektár dózist, szórásképet és szórási szélességet. A megfelelően megválasztott termék az egyszerű kijuttathatóság mellett a kijuttatás időzítésének rugalmasságával is segíti a gazdálkodót.

Ideális megoldás a probléma kezelésére a ma mezőgazdálkodói számára az aktív kalcium hatóanyagú (kalcium-oxid) TERRACALCO 95 szemcsés mésztermék.

A TERRACALCO 95 szemcsés szerkezetének és kezelhető hektáronkénti dózisának köszönhetően műtrágya szóróval könnyen kijuttatható talajmeszező anyag, amely a talajban gyorsan fejti ki jótékony hatását. A savanyú talaj kémhatását a semleges irányba mozdítja el, javítja a talaj szerkezetét, vízháztartását, ezáltal a szélsőségekkel szemben – pl. aszály – ellenállóbbá teszi, és elősegíti a talajélet intenzifikálását, és javítja a műtrágya hasznosulást. Legfőbb előnyei összefoglalva: gyorsan és pontos adagolással, egyenletesen, időben rugalmasan, mérsékelt talajtaposással kijuttatható, szállítható és tárolható, hatását gyorsan kifejtő talajmeszező anyag.

A meszezés pozitív hatásait megtapasztalni csak idő kérdése – mert jönni fognak. Olyan beavatkozásról van szó, amely már évezredekkel ezelőtt is bizonyított – és bizonyít azóta is, ott, ahol használják. A kalcium nem egy új, mesterségesen létrehozott valami, hanem az egyik legalapvetőbb építő elem – talajban és növényben egyaránt (sőt, ebbe a körbe mi magunk, emberek is beletartozunk…). Ha visszapótoljuk a savanyú talajokba, ahonnét eltűnt, a pozitív változások evidensnek – majdhogynem automatikusnak – tekinthetők. Lássunk hozzá mielőbb – a megoldás rendelkezésre áll.

Carmeuse Hungária Kft.

http://www.talajmeszezes.hu

30-436-0577