Szőregi rózsatő – az új hungarikum várományos

Írta: Szerkesztőség - 2018 július 10.

Kezdeményezték a szőregi rózsatő hungarikummá nyilvánítását: az erről szóló dokumentumokat Rózsavölgyi József szegedi önkormányzati képviselő adta át az Agrárminisztérium parlamenti államtitkárának, adta hírül az MTI.

Farkas Sándor államtitkár a Szőregi Rózsaszemzés Napja alkalmából rendezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy a dísznövénykertészetnek több száz éves hagyományai vannak Magyarországon. Rózsatövet ötven üzemben, mintegy 170 hektáron nevelnek: a termelés központja Szeged-Szőreg és térsége.

Meszlényi Ferenc, a Szőregi Virág-Dísznövény Áfész elnöke kifejtette, hogy a Magyarországon évente előállított 4,5-5 millió rózsatő 90-92 százalékát Szőregen és környékén nevelik fel, aminek 80-85 százalékát a szövetkezet értékesíti.

Az 1967-ben létrehozott szövetkezetnek jelenleg több mint kétszáz tagja van, de komoly problémát jelent az elöregedés, hiszen a tagság csupán fele aktív. Az Áfész nyitott a Vajdaság felé, ahol három-négy nagyobb termelővel működnek együtt, s az általuk nevelt rózsatöveket is a szövetkezet értékesíti. Az idényjellegű munkák egy részét erdélyi magyar munkavállalók végzik el, tudatta az elnök.

A szövetkezet 23 országba exportál: a legnagyobb piac Németország. Árbevételük tavaly 520 millió forint volt. Meszlényi Ferenc komoly lehetőségeket lát a kivitel bővítésében, mivel az elmúlt években jelentős nyugat-európai termelők fejezték be tevékenységüket.

A szakember kihangsúlyozta, hogy a szőregi rózsatőnek kiváló a híre külföldön: a hungarikummá nyilvánítás az ártárgyalások során komoly előnyt jelentene.

Összeállította: Csomor Zsolt

CÍMKÉK hungarikum