fbpx

Ismét megrendezték az Agrár Hungarikumot a paprikanap keretében

Írta: Csomor Zsolt - 2023 szeptember 18.

A Csíplek Kalocsa! Paprika- és Gasztrofesztivál keretében harmadik alkalommal rendezték meg az Agrár Hungarikum szakmai fórumot a kalocsai városháza dísztermében, ahol szó esett a fűszerpaprika múltjáról, jelenéről és jövőéről és a gazdaságátadás egyszerűsítéséről is.

A kulcs a hatékonyság és a minőség

A fűszerpaprika Kalocsa egyik hungarikuma, amelynek nemesítése, termesztése és feldolgozása mindig is a térség egyik meghatározó ágazata volt. A város kötelessége, hogy a fűszerpaprika őrleményt tovább népszerűsítsék. Azért is rendezik meg a Csíplek Kalocsa! Paprika- és Gasztrofesztivált, hogy ezzel is segítsék az ágazatot – mondta a fesztivál nyitóprogramján, az Agrár Hungarikum rendezvényen dr. Filvig Géza, Kalocsa polgármestere.

Átalakult a fűszerpaprika európai és hazai piaca is. Európa piacát mára elöntötte az olcsó kínai paprikaőrlemény, ezért a magyar fűszerpaprikának a minőségével, a meglévő oltalom alatt álló elnevezéseivel kell megkülönböztetnie magát a tömegárutól – hívta fel a figyelmet dr. Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár.

Dr. Feldman Zsolt
Dr. Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár

Az államtitkár arra kérte a termelőket, hogy vegyék kezükbe a fűszerpaprikaőrlemény-előállítási szabályainak sorsát. Az új eredetvédelmi szabályozás ugyanis lehetőséget biztosít arra, hogy előállítási szabályokat tartalmazó termékleírást kezelő szervezetet hozzon létre a szakma. A szabályozás továbbá azt is garantálja, hogy a minőséget jobban segítő szabályokat alkosson a mostaniak áttekintése után az ágazat. Emellett fellépési lehetőséget ad azokkal szemben, akik nem tartják be ezeket a szabályokat, és terméküket mégis kalocsai vagy szegedi fűszerpaprika őrleménynek hívják.

Feldman Zsolt arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi átlag 9 tonna helyett lényegesen, akár hektáronként 20 tonna fűszerpaprika is előállítható lenne – csak a minőséggel és hatékonysággal lehet talpon maradni.

Az agrárgenerációváltást egyszerűsítheti az új törvény

Dr. Feldman Zsolt arról is beszélt, hogy a kormány egyszerűsíteni kívánja a még élők között létrejött családon vagy gazdaságon belüli generációváltás adminisztrációját a gazdaságátadási szerződéssel.

rendezvény

A 2023. január 1. napján hatályba lépett, az agrárgazdaságok átadásáról szóló 2021. évi CXLIII. törvény lényegi eleme, hogy lehetőséget biztosít a gazdaság egységben történő átadására, azaz, a gazdasághoz kapcsolódó összes elem (a föld, egyéb ingatlanok, ingó dolgok, vagyonértékű jogok, társasági részesedések, pályázatok stb.) egyszerre, egyben történő átadására. Ez egy lehetőség, de nem kötelező. A Törvény értelmében gazdaságátadási szerződés mezőgazdasági őstermelő és mező- és erdőgazdasági tevékenységet és kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó gazdaságának átadása vonatkozásában köthető.

A gazdaságátadás folyamatában kiemelt jelentőségű a megfelelő kommunikáció, amely során meg kell találni a közös nevezőt, és meghatározni az irányvonalat – tette hozzá Szigeti Tamás a Kalocsa Térségi Öntözési Közösség vezetője, az Agrár Hungarikum szakmai fórum életre hívója.