fbpx

Elfogadták a hungarikum törvény végrehajtásának részletszabályait

Írta: Szerkesztőség - 2013 április 12.

Budapest, 2013. április 11., csütörtök (MTI) – A kormány szerdai ülésén elfogadta a hungarikum törvény végrehajtására vonatkozó részletszabályokat – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a magyar nemzeti értékeket a Magyar Értéktár, a magyarság csúcsteljesítményeit a Hungarikumok Gyűjteménye tartja majd nyilván.

A nemzeti értékek azonosításának, összegyűjtésének, rendszerezésének és nyilvántartásának rendjét, valamint a hungarikummá minősítés folyamatát a most elfogadott kormányrendelet részletesen szabályozza.

 

Elfogadták a hungarikum törvény végrehajtásának részletszabályait

 

Így bármely állampolgár, civil és gazdasági szervezet kezdeményezheti, hogy a magyar szellemi és kulturális javak, szokások, jelképek és egyedi termékek közül valamelyik bekerüljön, az alulról felfelé építkező Magyar Értéktárba.

Az egyes értékek értéktárakba való felvétele – egy erre rendszeresített adatlap kitöltésével – települési, megyei, országos vagy külhoni szinten javasolható.

Helyi kezdeményezésre – tájékoztat a közlemény -, az önkormányzatok döntése alapján jönnek létre a települési, a tájegységi és a megyei értéktárak.

Ezek a helyi szintű nemzeti értékeket tartalmazzák.

Az ágazati értéktárakat az e faladatra hatáskörrel rendelkező minisztériumok állítják össze.

A Magyarország határain túl fellelhető, magyar vonatkozású nemzeti értékek nyilvántartásba vételét a Magyar Állandó Értekezlet szakbizottsága határozza meg.

E nemzeti értékek kedvező elbírálás esetén a külhoni magyarság értéktárát gyarapítják.

A helyi és ágazati értéktárakban, továbbá a külhoni magyarság értéktárában szereplő, valamint az országos jelentőségű nemzeti értékek közül – a szakmai ágazati szakbizottságok értékelése alapján – a Hungarikum Bizottság választja ki, hogy mi kerüljön a Magyar Értéktárba.

A Magyar Értéktárban nyilvántartott, megkülönböztetésre, kiemelésre méltó, a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményének számító nemzeti értékeket a Hungarikum Bizottság minősíti majd hungarikummá.

A Hungarikumok Gyűjteményébe felvett értékek gondozói, kezelői, előállítói pályázhatnak majd a védjegy használatának elnyerésére – olvasható a közleményben.

 

MTI 2013. április 11.