fbpx

Miért a DEKALB repce hibridek a legnépszerűbbek?

Írta: Szerkesztőség - 2011 június 18.

Méltán mondhatjuk, hogy a DEKALB repce hibridek a legnépszerűbbek Magyarországon, hisz immáron 13 esztendeje a DEKALB hibrideket és fajtákat választják a gazdálkodók a legnagyobb területre a hazai repcetermesztésben. Az elmúlt 7 évben több mint 440 ezer hektáron termesztettek DEKALB repcéket, amelyhez hasonló szintű elismerést nem sikerült kivívnia egyetlen hazai fajtatulajdonosnak sem. A siker kulcsa a gazdálkodók bizalma, a bizalom, amelyet a teljesítmény alapoz meg.

Az intenzívebb termesztés következtében egyre nagyobb elvárásokat támasztunk a repce hibridekkel szemben. Meg kellett határoznunk és találnunk mindazon előnyös tulajdonságokat, amelyek a nagy termés elérését segítik, illetve csökkentik a termésveszteség lehetőségét.

A DEKALB repcék nemesítői ezen előnyös tulajdonságokat szem előtt tartva hozzák létre az új elvárásoknak megfelelő repce hibrideket.

 

A gazdák elismerése tette a DEKALB márkát piacvezetővé, melyhez a következő előnyök társíthatók

  • egyedülálló termés potenciál
  • kiváló termés stabilitás
  • télállóság, kipergés ellenállóság
  • páratlanul egészséges állomány
  • kirobbanó fejlődési erély

Mert…

egyik pillére a nagyfokú kipergés ellenállóság!

A DEKALB repcék nemesítése során nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a kipergésnek leginkább ellenálló hibrideket szelektálják ki, és ezzel jelentős előnyt szerezve a gazdálkodóknak más Ogura hibridekkel és különösen az MSL hibridekkel szemben.

A különböző rezisztenciaforrások – így részben a pergési rezisztencia is – a retek (Raphanus sativus) és az Ogura helyreállító hibridizációs rendszer használatából erednek.

Az őszi káposztarepce esetében a kipergést különböző tényezők befolyásolják, de a legfontosabb mégis az éréskori időjárás.

Esős időjárás esetén, mikor csúszik a betakarítás, vagy erős szél esetén, mikor a becők összeütődése miatt azok felnyílhatnak, határozottan megjelenik a kipergési veszteség.

Hazánkban az éréskori szárazság felgyorsítja a növény érését és fokozza a becő felnyílását. Ha gombabetegség támadja meg a növényt, pl.: Phoma, Sclerotinia, Alternaria, akkor nő a kipergés esélye, különösen, ha magát a becőt támadta meg.

A repce pergési vesztesége nagyon extrém időjárási körülmények között – pl. az érési periódusban előforduló jégverés esetén! – akár 50% is lehet, de nem ritka a 20-25%-os veszteség kedvezőbb időben sem.

A DEKALB nemesítői stabilitást biztosító másik tulajdonságra, a télállóságra is nagy hangsúlyt fektetnek, és folyamatosan javítják hidegtűrésüket.

A vizsgálatok kemény kontinentális- ultra-kontinentális viszonyok között Ukrajnában, Svédországban és Törökországban folynak.

Habár, Magyarországon 2003 tele óta igazi téli fagykárról, nagy kifagyásokról nem beszélhetünk, ennek ellenére nem szabad elhanyagolni a télállóságot, hisz egy kemény tél, jelentős kifagyásokat, esetlegesen teljes kipusztulást is okozhat!

A DEKALB hibridek toleránsabbak a Sclerotiniával szemben, és erős nyomás esetén is kevésbé fertőződnek, mint a versenytárs hibridek.

Bizonyítják ezt a 2010-es felvételek, melyeken a DK EXQUISITE meggyőző ellenállóságát láthatjuk egy versenytárs hibrid nagyfokú érzékenységével szemben.

 

További jelentős előny, hogy eddig egyedüliként a DEKALB hibridek nyújtják a legjobb, genetikai védelmet a Phoma ellen, mivel a legtöbb DEKALB hibridben megtalálható a rezisztenciát biztosító Rlm7 gén.

Tudjuk, hogy a Phoma okozta termésveszteség akár a 20%-ot is elérheti!

A DEKALB hibridek kiváló fejlődési erélye egyfajta rugalmasságot jelent a Termelőknek, mivel a repce vetését nyugodtan kitolhatják akár szeptember közepére, vagy második dekádjára is.

Vetésidő rugalmasságuk mellett tőszám-kiegyenlítő képességük is kiemelkedő: a tőszámot elegendő 300000 – 350000 tő/ha-ra beállítani, mivel a hibridek „kitöltik a rendelkezésükre álló teret”, mivel nagyszámú elágazást, oldalhajtást nevelnek, melyek a DEKALB hibridek kiegyenlítőképességét és stabilitását alapozzák meg.

Mert

Utólsóként említve, de az előzőek megkoronázásaként a DEKALB hibrideket termesztő Gazdák azt is tudják, hogy a DEKALB hibridek terméspotenciálja kimagasló.

Ennek ékes bizonyítéka a 2008-ban Lengyeltótiban elért 7,19 tonnás EXOCET termés is, mely azóta mint európai és mint magyar rekord íródott be a repcetermesztés történetébe!

Fentiek értelmében úgy gondoljuk, hogy a biztonságos és jövedelmező repcetermesztéshez a felsorolt DEKALB előnyök egyre nagyobb és tervezhető segítséget nyújtanak!