Új kukorica- és napraforgóhibridek a Pioneer 2018-as ajánlatában

A kontinentális, száraz klímára nemesítő hódmezővásárhelyi állomásunk kutatói munkájának köszönhetően ismét egy, a korábbi generációt túlszárnyaló kukorica hibrid bevezetése előtt állunk. Az új kukorica mellett ráadásul egy napraforgót is lesz alkalmunk a piacra vinni. Az új kukoricánk a P9415 névre hallgat, és FAO350-es érésidővel rendelkezik. A napraforgónk pedig a P64HE133, Express toleráns, és a magas olajsavas csoportba tartozik. A bevezetésüket nagyon nagy számú tesztelés, különböző stresszhatások alatti vizsgálatok, széles körű kísérleti munka előzte meg. Ezek alapján meggyőződtünk, hogy ismét olyan termékeket tudunk ajánlani a gazdálkodóknak, amelyekkel nagyobb értéket tudnak a szántóföldön előállítani.

Melyek ezek a jellemvonásai a két fő hibridnek? A következőkben olvashatjuk.

Az új kukoricahibrid: P9415 FAO350 Optimum® AQUAmax®

A P9415 kiemelkedő termőképességével megfelelt az Optimum® AQUAmax® követelményeknek mind a száraz, csapadékhiányos helyszíneken és a normál viszonyok között is. Kifejezetten jól tűri a hőstresszt a virágzás alatti időszakban és az intenzív növekedés stádiumában is. Az intenzív növekedés időszakában a kukorica már bekalibrálja magát egy bizonyos termés szintre az éppen bekövetkezett környezeti hatásoknak megfelelően. Ezért az ebben az időszakban bekövetkezett bármilyen stressz, főleg a hőség és a szárazság, már hatással van a későbbi termésre. A P9415 erőssége pont abban rejlik, hogy jobban viseli a korai és a virágzás alatti időszak kedvezőtlen viszonyait, különösen a hőstresszt.

A hibrid jellemzője, hogy rendkívül jó a szemtermés-víztartalom aránya. A rekord termőképességét egészen alacsony víztartalommal éri el. Jó példázza ezt a NÉBIH regisztrációs kísérlete, ahol kimagaslóan jó szemtermés-víz arányt mutatott. A termés itt több mint 1 tonnával múlta felül a sztenderd hibrideket! (1. ábra)

1. ábra

A P9415 csőtípusa hengeres, kifejezetten vastag, jellemzően 16-18 szemsor-számmal. Szemtípusa lófogú, mély kupanyommal a szemek felületén.

A P9415 látványos, nagy hengeres csövei Tamási-Fornádpusztán

Új napraforgóhibrid: P64HE133

A PE64HE133 magas olajsavtartalmú és az Express gyomirtás techológiára ajánlott hibrid. Peronoszpóra-ellenállóságát tekintve megkapta a Protector minősítést, azaz még a 714-es rasszra is rezisztens! A szádor E rasszáig rezisztenciával bír, tehát még szádorveszélyes területeken is biztonsággal termeszthető.

A kísérleti eredményeit tekintve a saját vizsgálatainkban a legnagyobb termést adta a HO-hibridjeink között. A jelenleg köztermesztésben levő portfóliónkhoz képest nagyobb termést várunk tőle. Nemcsak a termése lesz jobb, hanem az olajtartalomban is jelentős előrelépés tapasztalható!

2. ábra: Az elmúlt két év termékfejlesztési kísérleteink eredménye látható a 2-es ábrán.

Ezzel a két új Pioneer hibriddel szeretnénk idén is hozzájárulni az Önök sikeréhez!

Fábián László
termékmenedzser
Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft.

®, TM, SM a DuPont, Pioneer bejegyzett márkanevei vagy védjegyei. © 2017 PHII
Az egyedi Clearfield® logó és Clearfield® márkanév a BASF bejegyzett védjegyei.

aquamax hibrid kukorica napraforgó pioneer