fbpx

Furulyázik a kukorica, elvitte a hőstressz a jó termést?

Írta: Kohout Zoltán - 2024 július 11.

Ha nem éreznénk a 38-40 fokos kánikulát, csak ránézünk a hőségben álló kukoricára, látjuk: nagy a veszély. Aztán megnézzük az agrometeorológiai előrejelzést, és kezdhetünk imádkozni.

Már nemcsak a szárazság fenyegeti – főleg az Alföld, a Duna-Tisza köze és a Maros-Körös vidékén – a kukoricaállományokat, hanem a rekkenő hőség. A következő 8-10 nap során számottevő csapadék nem valószínű, így a talaj tovább fog száradni, az aszályos terület kiterjedése jelentősen nőni fog. A hőmérsékletben enyhülés nem várható, sőt, pénteken-szombatra a csúcsértékek helyenként a 40 fokot is elérhetik, ami komoly stressz a növényeknek.

aszályszint, ábra
Az ország közepéről terjed az aszályos terület

A leginkább fenyegetett növény most a virágzásban lévő kukorica. A száraz forróságban a növény meredeken felfelé fordítja leveleit, hogy a beesési szöget csökkentve mérsékelje a nap égető hatását, továbbá bepöndöríti, „furulyázik” a leveleivel, hogy ezzel is védje a felületét. Ez semmi jót nem jelent, a MezőHír már meg is előlegezi, hogy elbúcsúzhatunk a jó tengeriterméstől… Az Országos Meteorológiai Szolgálat NDVI műholdas vegetációs indexe szerint a 8, véletlenszerűen kiválasztott kukoricatábla átlaga egyelőre nem mutat súlyos visszaesést, de azt már jelzi, hogy a 2020-as, jó termést hozó trendtől lefelé tartó fordulatot vesz az index…