Havi mezőgazdasági árelemző

Műtrágya

A nemzetközi piacokon a nitrogén árazását egyik legnagyobb mértekben tükröző, iránymutató karbamid árai tovább erősödtek októberben, egész november 7-ig. Ekkor ugyanis fontos esemény történt: Indiában törölték az előtte kiírt urea-tender eredményeit, és úgy döntöttek, nem vásárolják meg azt a 770 ezer tonnát, amit előtte kiosztottak a szállítók között. Érdekes egybeesés a dátummal, amikor is India magasnak találta az árakat, és eltörölte az előtte október 31-én kihirdetett tendereredményeket. Ennek hatására természetesen visszakerült a piacra az áru, és az árak esni kezdtek. Pontosabban az eladók kitartanák az árakat, de a teljes keresleti oldal eltűnt a piacról, azok is, akik előtte vásárolni akartak novemberre. Ezt nem először játssza el India. Korábban is megtette már, akkor 2 hét alatt 5-20 dollárt zuhantak az árak. Feltehetően most is ez fog lejátszódni, de akár nagyobb mértékben is megtörténhet, hiszen most a kiinduló árak magasabbak, mint korábban voltak. Ez nem azt jelenti, hogy a teljes mennyiségre nincs szüksége Indiának, csupán azt, hogy kényszerhelyzetbe állította a beszállítókat, és egyszerűen csökkenti az árakat. Feltehetően vissza fog jönni egy új tenderrel, de addig is azok a kereskedők, akik lekötöttek volumeneket, bizony nehéz helyzetbe kerülnek majd, és kénytelenek lesznek olcsóbban értékesíteni mennyiségeket.

Mindemellett a piaci körülmények, fundamentumok nem változtak, továbbra is a szűkös kínálat jellemző, és feltehetően e közjáték után sem fog nagy mértekben tovább zuhanni a karbamid ára. Az USA kínálati oldala egyes elemzők szerint a tavaszi szezonig is szűkös, míg a távol keleti piacoknál a termelő országok belső piacán a kínálatban problémák jelentkeztek, jelentkezhetnek. Példának okáért már elemeztük korábban a kínai „Kék Ég" politikát, aminek hatására bizonyos területeken egyszerűen felszólítják a gyárakat, hogy zárjanak be tavaszig. Kínában 60%-a a kibocsátásnak az előző szintekhez képest, ami az export mennyiségekben is, azaz a kínálati oldalon is jelentkezik.

Magyarország szűkebb környezetében is vannak érdekes fejlemények a nitrogén-ellátásban is, hiszen egyes információk szerint a Duslo új ammóniarészlege várható decemberi indulása februárra, esetleg a tavaszra tolódik, míg a meglevő üzem kényszerű karbantartásra szorulhat.

Árak tekintetében november elején a karbamidárak 2-15 dollár közötti tartományban csökkentek a különböző FOB tengeri szinteken. A hozzánk legközelebbi, fekete-tengeri, illetve a horvát kikötői árak 2-3 dollárt veszítettek korábbi árazásukból. Azonban a vevők egyelőre eltűntek a piacról, úgyhogy nem elképzelhetetlen további árcsökkenések realizálása sem. A horvát vagy román árak 290 dolláros szinteken mozogtak, míg az orosz fekete-tengeri kikötőkben inkább a 270-es szint az irányadó.

Az ureaárak csökkenése egyelőre nem hatott ki az ammónium-szulfát vagy Ammónium-nitrát, UAN-oldat-árakra. Ezek az árak november elején inkább stagnáltak. A kaprolaktámalapú ammónium-szulfát ára 140 dolláros tonnánkénti szinteken volt elérhető november elején Nyugat-Európában, míg a granulált formátumért 35-40 dollárral többet kellett fizetni. A német CAN (azaz a magyar piacon Pétisó, vagy MAS) tonnánkénti 190-200 eurós árszinten mozgott.

Egyes hazai vélemények hatalmas ármozdulást várnak a felívelő oldalon, amit bizonyos fundamentumok akár alá is támaszthatnak, de a terménypiaci oldal valamilyen szinten felső korlátba kell terelje, mert a felhasználást mindenképpen csökkenti majd, ha nem éri meg a műtrágya-applikáció, mert nem kap a termelő megfelelő megtérülést a terményárakban.

A foszforárak szintén erősödtek, és mint ahogy már korábbi cikkeinkben is elemeztük, illetve megemlítettük a nitrogén-résznél is: a legnagyobb indok most a kínai helyzet. Egyelőre úgy tűnik, szinte a gazdaság teljes területére kihatással lesz, de az első támadható felületek mindenképpen a nagy energiát is felhasználó termelési tevékenységek. Amint már korábban is írtuk, elsősorban a petrokemikáliák árai szálltak el, illetve az alapanyagok, továbbá azok a területek, amiknek ezek beszállítanak. Van olyan termék, aminek 40-50%-a a kínai termelésnek egyszerűen eltűnt a piacról, mert bezáratták a legnagyobb termelő gyáregységet. Mint írtuk, ezek egyelőre ideiglenes bezárások, és tavasszal újra nyithatnak, de addig egyik napról a másikra kiesett termelések miatt megindultak az áremelkedések minden téren. A kínai reform miatt, ami alatt csökkenteni szeretnék a környezetkárosító kibocsátásokat, feltehetően évekre előre magasabbra kerültek az árak. Vannak ugyan olyan árutermékek, ahol új kapacitások miatt az áremelkedés korlátozott lesz, de átlagosan arra lehet számítani, hogy az elkövetkező 2 év a szűkösségé lesz, és azok az árak, amiket eddig láttunk feltehetőleg nem jönnek vissza. A MAP/DAP-árak a földközi-tengeri országokból, illetve a Közel-Keletről már a 400 dolláros szintekre kerültek. Az orosz MAP/ DAP árakért a tengeri kikötőkben már 370 dollárt is elkérnek tonnánként. Gyakorlatilag a nyár vége óta 50 dolláros tonnánkénti emelkedéssel erősödött a piac. A marokkói árak még október végén is 375 dollár környékén mozogtak, de november közepére már 400-as szinteken kérnek az új árajánlataikban. Egyelőre nem látni gyengülésre utaló jeleket.

A káliumárak novemberben egyelőre stabilak maradtak. Mindez annak ellenére, hogy a szállítók, az eladói oldal mindent megpróbál az árak emelése érdekében. Egyelőre úgy néz ki, a várható extra kapacitások, amik a piacra kerülhetnek, limitet szabnak a kálium erősödésének. Ázsiában, Dél-Amerikában 285 dolláros szinteken áll a kálisó ára, januárra egyes hírek szerint akár 5 dolláros emelkedést is elérték a gyártók. Európában egyelőre minden hír a szállítói oldalról erősödésre utal, de az árak érvényesítését nem sikerült keresztül vinni. Amennyiben a foszfor, nitrogén árak tovább erősödnek, akkor már pszichológiailag is kedvezőbb lesz a helyzet egy esetleges magasabb árazásra. Az európai nagy belga/holland kikötőknél a kálisó árak október közepe óta 3-5 euróval tudtak emelkedni tonnánként.

Gabona

A malmibúza-árak az Európában irányadó Párizsi Árutőzsdén kis mértekben gyengültek novemberben (1-es ábra). Ez a gyengülés egyrészről még mindig az aratási nyomásnak, másrészről az orosz búza nyomásának is köszönhető. Egyelőre nem tudott erősödni a búza ára. Az orosz búza termésmennyiségét több elemzés is felemelte, ami az exportot is növeli. Kérdés, hogy ez miként fog az év folyamán megoszlani. Exportálnak-e, ami belefér addig, amíg el nem fogy a felesleg, vagy esetleg ott is tartják-e a termelők az árut a feltételezett nagyobb bevétel érdekében. Mindenesetre az exportot befolyásolhatja majd a tél, amennyiben kedvezőtlen lesz az időjárás. Egyelőre érdemes várni azoknak a hazai termelőknek, akiken nincs értékesítési nyomás.

1-es ábra: A decemberi lejáratú malmi búza jegyzésének alakulása a Párizsi Árutőzsdén, Forrás: barchart.com

A kukoricaárak november közepéig a nemzetközileg irányadó Chicago-i Árutőzsdén (2-es ábra), és az európai Párizsi Árutőzsdén is a stagnálás jeleit mutattak (3-as ábra). Egyes elemzések alapján a globális zárókészlet magasabb lehet 3-4 millió tonnával is, mint amit korábban számoltak, amit elsősorban a vártnál jobb amerikai adatokra alapoztak. Egyelőre nem látni arra jeleket, hogy a kukorica ára kitörjön az elkövetkező hetekben.

A globális piacok elemzői mind a búza, mind a kukorica tekintetében inkább a gyengülések felé gondolják az irányt, mint az emelkedés irányába. A kukoricát pedig a kettő közül a gyengébb láncszemnek tekintik. Hazai tekintetben gyakorlatilag befejeződtek az aratási munkák. A termésátlagok bizonyos tekintetben jobbak voltak a vártnál. Kukoricát 1 millió 18 ezer hektáron termeltek az idén. Az idei termésátlag 6,662 tonna lett hektáronként. Ez összesen 6,621 millió tonna kukoricát jelent. Az idei év legjobb átlagtermese 8,085 tonna lett hektáronként, a győztes megye pedig Tolna megye lett, de Somogy is közel volt a legnagyobb átlagtermés címhez, hiszen nem sokkal lemaradva 8 tonnát produkált hektáronként. A legkisebb átlagtermést Békés megyében számították 4,9 tonnával hektáronként. Napraforgó tekintetében közel 659 ezer hektáros területen arattak a terményt, az átlagtermés pedig 2,839 tonna lett hektáronként. Így idén 1,869 millió tonna napraforgó termett. A vetésekkel is végeztek az idei évre hazánkban. Őszi búzát közel 996 ezer hektáron vetettek a hivatalos adatok szerint. Őszi árpát 233 ezer, míg káposztarepcét 293 ezer hektáron vetettek. Tritikálét idén ősszel 98 ezer hektáron ültettek, míg rozst 27,5 ezer hektáron.

2-es ábra: A decemberi lejáratú kukorica árutőzsdei kötéseinek alakulása a Chicago-i Árutőzsdén, Forrás: barchart.com

3-as ábra: A márciusi lejáratú kukorica áralakulása a Párizsi Árutőzsdén, Forrás: barchart.com

Takarmány

A nemzetközi piacokon irányadó Chicago-i Árutőzsdén a szójadara november közepéig (lapzártánkig), gyakorlatilag nem mutatott nagy változást (4-es ábra). A hazai piacok tekintetében a szójadara ára a koperi kikötőkben 355 dolláros áron volt köthető november közepén november/decemberi szállításokra, míg az első negyedév 7-8 dollárral magasabban. A második negyedévet már 368 dolláros szintén, 2018 második félévére szőlő szállításokat pedig 370 dolláros szinten ajánlották. Összehasonlításképpen: az október végi árak a közeli hónapokra 3-4 dollárral, míg 2018 második felére akár 10 dollárral drágábban voltak elérhetők.

4-es ábra: A decemberi lejáratú szójadara árutőzsdei kötéseinek alakulása, Forrás: barchart.com

Vitaminfronton azt lehetne írni, hogy nincs változás, azaz továbbra is erősödnek az árak, főleg a B-vitamint érintően, de tovább bővült a paletta, ahol erősödést lehet látni, vagy erősödésre lehet számítani. A BASF bejelentette, hogy A- és E-vitaminjai nem lesznek elérhetőek a piacon, és nem tud senkit sem kiszolgálni feltehetően márciusig. Force maejure-t (kényszerhelyzet, leküzdhetetlen akadály – a szerk.) jelentett arra hivatkozva, hogy tűz volt a gyárában. Az megérne egy kérdést, hogy ez valóban force maejure kategóriába tartozik-e, de annyi bizonyos, hogy a kínálati oldalon jelentős szereplő esett ki. Hatására a többi piaci résztvevő gyakorlatilag azonnal megszüntette az árak kiajánlását, régebbi árlistáját, amíg elemzik a helyzetet. Szinte bizonyosra vehető, hogy növekedni fognak az árak ezeknek a vitaminoknak a korében is. Ezek után szinte nem is maradt egyetlen vitamin sem, ami ne erősödött volna. Mint írtuk korábban, az erősödések nem csupán a vitaminokra, illetve azok alapanyagaira jellemzőek, de szinte minden kínai petrokemikáliai alapanyagot érint. Egyelőre nem látni az alagút végét, de elemzések alapján akár két évig is eltarthat a szituáció. Feltehetően lesznek vitaminok vagy egyes termékek, amiknek az ára esetleg csökken ebben az időszakban is, de nagy átlagban a premixek alapanyagaira elmondható, hogy magasabb árakon lehet majd hozzájuk férni, mint egy évvel ezelőtt. Aki ezt még nem érezte az árajánlatokban, azoknak érdemes elgondolkodni és elemezni, hogy lekössék-e az árakat akár 2 évre is.

Valuta

A Fitch nemzetközi hitelminősítő pozitív kilátásokat lát Magyarországgal kapcsolatban, derült ki novemberi jelentéséből. A devizában és forintban fennálló magyar államadósság jelenleg befektetési ajánlású, „BBB mínusz" osztályzatú a Fitch-nél és gyakorlatilag a másik két nagy hitelminősítőnél is, csak esetleg a kódolás más. A nyáron a Standard & Poor's már pozitív ajánlás irányába tolta a figyelmet, ami a piac figyelmének felkeltése arra vonatkozóan, hogy esetlegesen a jelenlegi besorolást változtatni fogja a jövőben és megemeli annak szintjét. A Standard & Poor's után most a Fitch Ratings is meglepte ezt. A Moody's-ra vár az ország, de jelent-e érezhető változást majd a felminősítés a forint árfolyamában? Mint már korábban elemeztük, nehéz erre válaszolni, mert egyszerűen a hazai fizetőeszköz odaragadt a 310 forintos euróértekhez. Néha kisebb elmozdulások történnek, de mindig visszakerül a forint ugyanarra a szintre, mint ahogy ez most novemberben is megtörtént. A kisebb erősödés után, mikor már esetleg a 305 forint irányába reménykedtek volna egyesek, újfent visszafordult a forint értéke és újfent 310-re gyengült. Bár nincs hivatalos intervenció, azaz az állam vagy a jegybank hivatalosan nem avatkozik be a forint árfolyamának változásaiba, de mint már a Nemzeti Bank is kifejtette: van inflációs cél. Az is nyilvánvaló, hogy a hazai jegybank rengeteget keresett a gyenge forinttal, úgyhogy egyelőre nehéz megmondani, hogy a forint értékére lesz-e hatása. Feltehetően lesz azonban a kamatok nagyságában, amennyiért a hazai adósságot finanszírozni tudja majd az ország. Ez mindenképpen pozitív lesz, hiszen kevésbé kockázatos hitelt adni annak, akinek besorolása magasabb kategóriába esik.

Novemberben tehát, mint a fentiekben már olvasható volt, a hazai fizetőeszköz gyengült a nemzetközi valuták ellenében, ami az euró vonatkozásában annyit jelent, hogy újfent a 310-es érték kifelé ugrott egy euró ára. A dollár még októberben mutatott egy nagyobb erősödést, aminek hatására természetesen a forint ellenében is többet ért, azóta azonban továbbra is hasonló szinteken lehet vásárolni 266 forint közelében. A dollár egyelőre kivárni látszik a momentumot, hogy melyik irányba haladjon tovább. Egy euróért lapzártánkig 1,16-1,17 dollárt kellett fizetni. Ez a szint gyakorlatilag még október 25-e táján alakult ki. Az elemzőknek nincs egybehangzó véleménye arról, hogy merre veszi az irányt most a dollár. Annyi bizonyos, hogy amennyiben az amerikai jegybank szerepét betöltő FED tovább emeli a kamatokat, akkor a zöldhasú érdekesebbé válhat befektetők számára. Főleg az euróval szemben, ahol egyelőre nincs még a napirenden egy esetleges kamatemelés, bár a kilátások igen pozitívak az európai piac számára, és több elemzés alapján is azt lehet mondani, hogy növekedő pályára állt az európai piaci.

Tömösi Attila

gabona kukorica malmi búza műtrágya napraforgó szója takarmány