fbpx

Timac AGRO Tápanyagszakértő

Írta: - 2018 január 12.

Timac AGRO Tápanyagszakértő
Újévi indulás támogatása!

Eljött a foszfor éve. Boldog Új Évet Kívánunk!

2018-ban a foszfor hatásaira és utánpótlásának fontosságára hívja fel a Timac AGRO a figyelmet. Már tavaly is írtunk erről a témáról ezen a fórumon. Január közepén az Agrofórumban megjelent újságcikkünkben pedig részletesebben, átfogóan foglalkoztunk a fontosságával, kijuttatási problémákkal és ezek következményével.

YIELD SERVICE – több, mint tápanyagutánpótlás

A YIELD SERVICE szolgáltatás Magyarországon 2014-ben indult útjára. Hazánkban az általános gyakorlatban elterjedt, hogy kizárólag növénykultúrákra alapozzuk a tápanyag-utánpótlást. Ennek következtében az egyes gazdaságon belüli táblák közti különbségekben rejlő lehetőségeket nem tudjuk kihasználni. Így előfordulhat felesleges hatóanyag kijuttatás vagy hiány bizonyos tápelemekből, akár egy táblán belül is. A Timac AGRO szolgáltatása ezt a gyakorlatot helyettesíti méréseken és szakmai tervezésen alapuló tápanyaggazdálkodási tervek létrehozásával. Ennek keretében a mintavételtől a tervkészítés utolsó fázisáig segítséget nyújtunk, majd a kész tervet Önnel egyeztetve véglegesítjük. A terv megvalósulását a gyakorlatban szaktanácsadóink a tenyészidő alatt folyamatosan nyomon követik, támogatva hatékonyságát. Az így létrejött optimalizált technológiai tervnek köszönhetően okszerűbb lesz a tápanyag utánpótlás, így elkerülhető a pazarlás és mérséklődhet a környezeti terhelés. Ennek köszönhetően jelentősen javítható a termesztés eredményessége.

2017-ig több, mint 250 ezer hektáron használták a termelők a YIELD SERVICE-t! A szolgáltatásunk 2014 év végén indult, és igen hamar kiderült, hogy hiánypótló értéket teremtettünk a piac számára. Az összes szolgáltatási terület az eltelt 4 év alatt meghaladta a 250 ezer hektárt. Ez jól mutatja, hogy sok gazdálkodó nyitott a fejlődésre, innovációra. Bízunk benne, hogy ez a tendencia a jövőben is hasonlóan alakul, és így egyre több gazdálkodó munkáját eredményesebbé tudjuk tenni.

Szokatlan meleg

Karácsonyra a tavaszias időjárásnak köszönhetően több téren is rendhagyó eseményeknek lehetünk tanúi. Január 6-án megdőlt a melegrekord. Ami ennél is nagyobb megdöbbenésre ad okot, hogy már január 3-án virágba borult Hahót környékén egy repcetábla. Amennyiben marad ez az időjárás, az a növényeknek nem szerencsés, mert ha a február hoz egy fagyosabb időszakot, az már a jó tápanyagellátottságú területeken is problémákhoz vezethet.

Szemtől szemben Gulyás Andrással

Gulyás András 2011-ben – kezdetben mint külsős munkatárs – csatlakozott a Timac AGRO Hungária Kft. logisztikai csapatához. Tanulmányait 2010-ben fejezte be, jelenleg logisztikai menedzseri diplomáját szerzi. Kitartását és lekiismeretes hozzáállását munkájához mi sem mutatja jobban, hogy a 2017-es Év Dolgozója kitüntetésünket vehette át karácsony előtt. Gratulálunk hozzá és további sikereket kívánunk Andrásnak!

Gondoljon a jövőre!

2013-ben mintázták utoljára területét, és kukoricát vagy napraforgót szeretne termelni rajta? Lépjen idejében, mert mintavételezését még a magágykészítés és műtrágyázás előtt el kell végezni! Gyakori probléma, hogy az agrár környezet-gazdálkodási programhoz (AKG) szükséges tápanyag-utánpótlási terv adatainak bejelentési határideje előtt a laborok nem tudnak új mintákat már sürgős teljesítéssel befogadni kapacitáshiány miatt. Erre is megoldás a YIELD SERVICE szolgáltatás: szerződött laboratóriumunk kapacitásait előre úgy kötöttük le, hogy ügyfeleink eredményeiket mindig időben kapják meg, elkerülve ezzel a határidő okozta stresszt.

Év eleji teendők – a belvíz veszélyei!

Az év elején a határban történő tevékenységek általában a területek megfigyelése, az esetleges vadriasztás. A csapadékos időjárásnak köszönhetően azonban több területen belvíz jelentkezik, melynek kezelését nem szabad elhanyagolni.  Az őszikultúrákban, ahol még nyugalomban vannak az állományok a néhány napos vízborítás még nem okoz akkora problémát, de ha ez az állapot huzamosabb ideig fennáll, akkor a növények pusztulását is okozhatja. Ezért, ahol lehet fontos figyelmet fordítanunk ezeknek a vizeknek az elvezetésére.

http://www.timacagro.hu