Phylazonit Technológia a kukoricatermesztésben

A kukorica az őszi búza mellett a legnagyobb területen termesztett növény hazánkban, termőterülete közel 1,2 millió ha. Nagymértékű elterjedését a jó adaptív tulajdonságainak is köszönheti, ami a nemesítés egyik fontos pillérévé vált. A jövő mezőgazdaságában kiemelten fontos, hogy a gazdaságilag legjövedelmezőbb termésátlagot tudják a termelők elérni; ez már a termőhely adottságainál eldől, hiszen a kukorica igényesebb a talaj szerkezetével, tápanyag- és vízszolgáltató képességével szemben.

 

 

Kevésbé igényes viszont az előveteményre, így a növényi sorrendbe jól beilleszthető. A kalászos növények nagy termőterülete miatt jellemzően az őszi kalászosok után kerül vetésre. Sokszor monokultúrában is termesztik, de ez a talaj kizsigerelését, kiszárítását, valamint a gyomok és a kórokozók felszaporodását eredményezheti, ami gyakorlatilag elveti a gazdaságos termesztés megvalósulását.

A Phylazonit Technológia jól alkalmazkodik a fenti elváráshoz, hiszen a megfelelő agrotechnika, szervesanyag-gazdálkodás a talajbaktérium készítmények rendszeres alkalmazásával jelentősen hozzásegít az erős gyökérzetű és ellenálló növényi állomány kialakulásához, a talajszerkezet javítása révén pedig a talaj nedvességének megőrzéséhez, a visszaforgatott szerves anyagokban lévő tápanyagok hatékony feltáródásához. Ezekkel a folyamatokkal hatékonyan csökkenthető az egy hektárra vetített inputanyagköltség, ami a jövedelmező termesztés alapja.

A többszörös MagyarBrands, SuperBrands és Minőség Innováció-díjas Phylazonit technológiai ajánlása a következő pillérekre épül:

Tápanyagfelvétel-fokozás és gyökérvédelem

Phylazonit Talajoltó és Talajregeneráló

Talajoltással fontos baktériumokat juttatunk a talajba, és hozzásegítjük a növényünket a hatékony tápanyagfelvételhez, a talajregenerálással pedig a gyökér fertőződéseit okozó káros szervezetek visszaszorításával segíthetjük a növényeket a fejlődésben.

A talajoltás a kukorica egyébként is dús, bojtos gyökérzetét erősebbé teszi, és a gyökérszőrök kolonizálásával még hatékonyabban tudja felvenni a tápanyagokat. A Talajregeneráló a talajgombák visszaszorításával segít elkerülni a gombás betegségek kialakulását, ami a szűk vetésforgó miatt könnyen bekövetkezhet.

Silókukoricánál a teljes növényt betakarítják, ezért itt kiemelten fontos lehet a fuzáriumos szárfertőzés elleni védelem, mert ha a szár nem gombás, akkor a takarmánnyal kevesebb toxint viszünk be az állatok szervezetébe.

Növénykondicionálás

Energia Humin

A benne lévő huminsavval (26 g/l), makroelemekkel (N, P, K) és létfontosságú mikroelemmel (B, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn) jelentősen tudjuk emelni a növények klimatikus és növényvédő szer okozta stresszhatással szembeni ellenállóságát.

A kukorica a lombtrágyára jól reagáló növények közzé tartozik, és fokozottan érzékeny a mikroelemek hiányára. Különösen a cink, virágzáskor pedig a bór jótékony hatása kiemelkedő.
Sok esetben a posztemergens gyomirtással stresszt és sárgulást okozunk a kukoricának, ebből segít felépülni az Energia Humin széles hatóanyag-tartalma a huminsav segítségével.

Kijuttatását az intenzív vegetáció első felében, 4-8 leveles állapotban ajánljuk elvégezni.

A nitrogén felvétele a virágzás közeledtével egyre fokozódik, itt jól jöhet a levélen keresztül kijuttatott magasabb mennyiségű nitrogén hatóanyag, ráadásul a gyökéren felszaporodott baktériumok is a virágzás közeledtével halnak el, a bennük lévő tápanyagok pedig akkor válnak felvehetővé, amikor a növénynek a legnagyobb szüksége van rá.

A második lombtrágyakezelést 8-10 levéltől címerhányásig, az Energia lombtrágya családunk új, magas nitrogéntartalmú termékével (N 167 g/l) javasoljuk. Az Energia Plusz alkalmazásánál az ajánlott dózis 30 liter/ha.

Silókukorica esetében, a nagy vegetatív elvárások miatt az Energia Plusz termékünkben lévő magas nitrogén hatóanyag kiemelten hasznos lehet, a magnézium és vas pedig segít a fotoszintézis, a klorofillképzés és a fehérjeszintézis folyamataiban. A termékben lévő 6 mikroelem (B, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn) pedig hozzájárul a jelentős mennyiségben kijuttatott makroelem hasznosulásához.

Talajvédő művelés

Phylazonit Phyller kijuttatóval

Technológiánkban a termékeink mellett nagy hangsúlyt kap a szakszerű kijuttatás. Ehhez igazítva a Phyller szerkezetünk mellett kifejlesztettünk egy olyan kijuttató egységet – Temposensor Basic –, amely a munkagép sebességének és helyzetének meghatározásával képes a táblán belül folyamatosan módosítani a kijuttatott mennyiséget, biztosítva a területre tervezett mennyiségű Phylazonit kijuttatását.

A sebességfüggvényű kijuttatást biztosító vezérlő feladata kiszámítani a pillanatnyi sebességből, a munkaszélességből és a kijuttatandó hektáronkénti dózisból a pillanatnyi folyadékmennyiséget. A kívánt dózist a kezelőfelületen előre beállított érték határozza meg, ezt küldi a vezérlőnek. A sebesség mérése és a helymeghatározás egy beépített speciális GPS-vevővel történik. A felhasznált baktériumkészítményeket így nem táblaszinten, egy egységes elv alapján használjuk fel, hanem a táblán belül a munkagépek sebességéhez, illetve a talaj adottságaihoz igazodva növeljük a termék várható hatását.

Keresse Tanácsadóinkat!

https://phylazonit.hu/tanacsadoi-halozat/

 

 

Agrova baktérium kukorica phylazonit talaj talajoltó talajregeneráló