fbpx

Védekezzünk vagy kezeljük a fagyok következményeit?

Írta: Szerkesztőség - 2020 március 18.

Nem csodálkozunk, hogy pattannak a rügyek, hiszen a szokatlanul meleg tél vége meggyorsította az élettani folyamatokat. Lassan már megszokottá válik, hogy eltűnik egy-egy évszak az év során, vagy néhány hétre rövidül a tartama. Április közepéig-végéig azonban igen nagy esélye van annak, hogy lesznek 0 Celsius fok alatti hőmérsékletek, amik megint óriási károkat okozhatnak a gyümölcstermesztőknek.

Számos technológiai módszer van arra, hogy a kisugárzási fagyok ellen védekezzünk, de a szállított fagyok ellen minimális az esélyünk, pedig minden 4-6. tavaszi fagy ily módon károsít. Ha ilyen esetekben kárt szenvedünk, akkor csak pénzügyi védelemben gondolkodhatunk. Egyrészt számíthatunk a kárenyhítési rendszerből szerezhető kárenyhítő juttatásra, feltéve, ha tisztában vagyunk azokkal a szabályokkal, amelyek befolyásolják ebből az alapból történő kifizetéseket.

Az Agrisk agrárbiztosítási szakemberei viszont rendszeresen hangsúlyozzák, hogy a megfelelő és komplex védelmet csak biztosítással együtt lehet megvalósítani, hiszen a törvényalkotó szándéka is az volt, hogy a két rendszer kiegészítse és erősítse egymást. Még mindig csak kevesen tudják, hogy a kárenyhítési rendszerből megszerezhető összegeket megduplázhatjuk, hogy ha rendelkezünk egy megfelelő biztosítással is, amire ráadásul 65%-ig terjedő állami támogatást is kaphatunk. Az állami támogatáshoz pedig egész egyszerűen egy „igen” szóval történő igényléssel juthatunk hozzá, amit az egységes kérelemben kell megtenni.

Azt is kevesen tudják, hogy azért észszerű a megfelelő biztosítási konstrukció megkötése, mert bizonyos káresemények, mint a jég- és viharkárok sokkal jobban térülnek a biztosítás keretein belül, azonban a fagy és aszálykárok bizonyos esetekben a kárenyhítésből vehetők ki nagyobb hatékonysággal, de csak akkor, ha rendelkezünk legalább egy jégbiztosítással.

Surmann Árpád, agrárbiztosítási szakértő, Agrisk.hu, Karszemle.hu alapító

Ezekről mindenképpen csak jól felkészült szakemberekkel érdemes konzultálni, mert egy-egy félrecsúszott információ alkalomadtán sokba kerülhet a gazdának. Hogy nagyságrendileg mennyit kell áldozni erre a védelemre, azt az Agrisk portálján megtudhatják egy azonnali kalkuláció keretén belül.