fbpx

Adengo – a magasabb kukoricatermésért

Írta: Szerkesztőség - 2014 május 08.
Emelkedett a tavaszi átlaghőmérséklet is: 2013-ban az átlagosnál hidegebb márciust az átlagosnál melegebb április követte. Az áprilisi átlaghőmérséklet 12,1 fok volt, mely 1,7 fokkal haladja meg az 1971 és 2000 közötti sokéves átlagot. A hónap elején átlagban 4-5 fokos napi középhőmérsékletek voltak jellemzőek, a hónap legvégén viszont már a 20 fokot is megközelítették. Április 30-án a napi maximum- és a legmagasabb minimumhőmérséklet rekordja is megdőlt: Pécs-Árpádtetőn nem volt hidegebb 17,7 foknál, Pitvaros állomáson pedig 32,6 fokig emelkedett a hőmérséklet. Ennyire magas hőmérsékletek eddig nem voltak túl gyakoriak, de a tendencia azt vetíti előre, hogy egyre gyakrabban számíthatunk ilyen időjárásra április végén. Ha a szeles napok száma nő, vagy a május végre meghozza a várva várt csapadékot, akkor a posztemergens kezelések időzítése rendkívül nehéz lesz.

Korai gyomkonkurencia

A korai gyomkonkurencia jelentőségét a kukoricában nem lehet eléggé hangsúlyozni. A kukorica fiatal korában, néhány leveles kortól 8 leveles fejlettségéig a legérzékenyebb a gyomkonkurenciára. Hűvösebb tavaszokon a kukorica fázik, az őshonos gyomfajok fejlődése sokkal gyorsabb, melegebb és száraz időben pedig sokkal rövidebb idő alatt mérhető termésveszteséget okoznak. A gyomok okozta termésveszteség nagyobb, ha a gyomok a kukorica kelése előtt, vagy azzal együtt jelennek meg, ha nagy a gyomok sűrűsége, agresszívebb gyomfajok vannak a területen és különösen, ha kevés a talajnedvesség. Márpedig 2014 tavaszán jelentős csapadékhiányról beszélhetünk, de annyi azért volt, hogy számolni kell a gyors korai gyomkeléssel, ami előre vetíti a korai gyomirtás fontosságát a termés biztonsága érdekében.

Az innováció létfontosságú a kukorica növényvédelmében

A gyomirtási technológia az elmúlt években nagymértékben átalakult. Bizonyos hatóanyagokkal szemben rezisztencia alakult ki, sok termék eltűnt a piacról, de sok másik jelent meg. Ez sajnos általában nem jelent mást, csak egy régi hatóanyagot, több márkanéven. Pl.: egy bizonyos szulfonilurea típusú hatóanyagból mára több mint 20 márkanéven engedélyezett termék kapható Magyarországon. Ez szakmai szempontból nem jelent igazi választékot. A gyomirtás igazi kihívása a hatékonyság és a rezisztencia kezelése. A kulcsszó a valódi fejlesztés, hiszen a változó körülmények és a változó gyomproblémák komoly kihívások elé állítják a kukoricatermesztőket. A siker kulcsa az innovatív új hatóanyagok és gyomirtó szerek alkalmazása.
A kukorica esetében csak a lehető legjobb technológiával érhető el maximális termés. Ezért a termesztéstechnológián tovább kell javítani. Innovatív növényvédelmi megoldások precíz alkalmazásával kell kiküszöbölni az egyéb terméscsökkentő tényezőket, de elsősorban korszerű és hatékony vegyszereket kell alkalmazni a kukorica gyomirtásra.

Adengo – innováció a magasabb kukoricatermésért

Az Adengo hatásának biztonságát a benne lévő két rendkívüli hatóanyag adja, melyek a gyomok föld alatti és föld feletti részein egyaránt felszívódnak, így biztosan célba érnek. Az izoxaflutol talán az egyetlen hatóanyag, ami arra is képes, hogy akár a már csírázásnak indult gyomok maghéján keresztül is felszívódjon. Mellette található a kukoricában használható legújabb fejlesztésű szulfonil-karbamid hatóanyag, a szulfonilureák legújabb generációját képviselő szulfonilamino-carbonil-metil-triazolinon hatóanyag csoport első tagja, a tienkarbazon-metil, ami a nehezen irtható gyomok elleni védelemről gondoskodik. A két hatóanyag egymást kiegészítve és erősítve kiemelkedő hatékonyságú a korai gyomkonkurencia ellen, és korai posztemergensen is alkalmazható. A ciproszulfamid, a Bayer legújabb széfenere a hatóanyagok lebontását felgyorsítva, kiemelkedő szelektivitást biztosít a készítménynek.

Kényelmesen széles hatásspektrum

Az Adengo a kukorica több mint 60 féle magról kelő egy- és kétszikű gyomnövénye ellen véd. Kiemelkedően hatékony az általános magról kelő kétszikű gyomnövények, mint a parlagfű, a disznóparéjfélék, a fehér libatop stb. ellen, de érzékenyek rá a nehezen írtható kétszikű gyomnövények, a keserűfű-félék, csattanó maszlag, selyemmályva, vadkender, szerbtövis fajok stb. A magról kelő egyszikűek ellen is kiemelkedően hatásos. Érzékenyek a muhar-félék, a kakaslábfű, a magról kelő fenyércirok, az egynyári perje, sőt hatása kiterjed a nemrég megjelent új vadköles faj, a parti köles (Panicum riparium) ellen is.

Kényelmesen rugalmas alkalmazhatóság

A korai posztemergens kezelést tervezők számára az Adengo az ideális választás. Széles hatásspektruma, szelektivitása hatékony megoldást ad a magról kelő gyomnövények okozta gyomosodási problémák leküzdésére. A kijuttatás időpontjának megválasztásakor nem a kukorica, hanem a gyomnövények fejlettségét kell figyelembe venni. Ha az egyszikű gyomok elérték az 1?2 leveles fejlettséget, a kétszikűek nem haladták meg a 2-4 leveles kort, mindenképpen el kell végezni a permetezéseket, inkább egy kicsit korábban, mint megkésve.

Kényelmesen hosszú hatástartam

Az Adengo használatának egyik legfontosabb előnye, hogy bármikor is alkalmazzuk, talajon keresztüli hatása onnan indul és az állományzáródáson túl, a gyomirtási szezon végéig tart. Hatóanyagai stabilan megkötődnek a talaj felszínén, és nem bomlanak el az UV fény hatására. A -gyomkeléshez szinkronizált hatásának- köszönhetően a lehulló csapadék a gyomok csírázásával egy időben hozza működésbe az Adengo hatóanyagait.

Kényelmes technológia

Alacsony dózis, kevés anyagmozgatás, könnyű kezelhetőség. Az Adengo általánosan javasolt dózisa mindössze 0,4 l/ha. Várhatóan erős gyomosodás esetén, vagy ha az állománykezelés idejére már túlfejlett gyomnövények vannak a területen, magasabb dózisban (0,44 l/ha) kell kijuttatni. Azokon a területeken, ahol a gyomirtások elvégzésének idejére a fehér libatop meghaladta a 4 leveles fejlettséget és a már viaszosodni kezdett leveleken nehezebb a szerek felszívódása, illetve évelő kétszikűek is megjelentek a területen, hormonbázisú kombinációs partnerek kombinációját, elsősorban 2,4-D vagy dikamba kijuttatását javasoljuk. Aki szeretné mindkét hatóanyag előnyeit élvezni, kombinálja az Adengo-t Dicopur Top-pal.

– Tiszta kezdet, jó termés.

Rikk István
Bayer CropScience