fbpx

A mangalicatermékekkel megújult a magyar gasztronómia

Írta: Csomor Zsolt - 2019 február 12.

A magyar mangalicatermékek meghódították a világpiacot Szingapúrtól Kanadáig: jelen vannak Japánban, az Egyesült Államokban, Brazíliában, de a mi életünkben is kedves szerepet töltenek be, mondta Nagy István agrárminiszter a 12. Budapesti Mangalicafesztivál hivatalos megnyitóján.

mangalica

A magyar állattenyésztésnek nagy lehetősége a mangalicafajta, mutatva azt is, hogy mennyire fontos a magyar genetikai állomány megőrzése. Nagy István hangsúlyozta, hogy az állatainkban rejlő genetikai kincsek pótolhatatlanok. Meg kell becsülni azokat a genetikai örökségeket, amelyekkel rendelkezünk.

Mindnyájan büszkék lehetünk a mangalicatermékekkel megújuló magyar gasztronómiára, de ne feledjük, hogy 30 évvel ezelőtt a mangalica sertésfajta majdnem eltűnt Magyarország területéről.

Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete elnöke az elmúlt 25 évet a mangalica újjászületése történetének nevezte: az egyesület azon dolgozik, hogy ez a tendencia folytatódjon. A fesztiválok megrendezésével szeretnék elősegíteni, hogy minél több gazda kerüljön helyzetbe.

mangalica

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete rendezésében 12. alkalommal nyílt meg pénteken a Budapesti Mangalicafesztivál. Az egyesület a fővároson kívül minden évben Debrecenben, Székesfehérváron és Szegeden rendezi meg a mangalicafesztiválokat, olvasható az MTI hírében.

A 2019. év január adatai alapján hazánkban megközelítőleg 200 mangalica tenyészet működik: számuk folyamatosan változik, de az elmúlt 5 év átlagában növekvő tendenciát mutat. A termékkínálat folyamatosan bővül, például kapható már 2 éven át tokaji aszúborban érlelt mangalica sonka is.