fbpx

Tejben-vajban bajban

Írta: Kohout Zoltán - 2020 június 12.

Javultak az árak

Tavaly (a 2018-ashoz mérten) 4,6%-os bővülés mellett 476 millió euróra nőtt a magyar tej- és tejtermék-kivitel. E mennyiség szűk harmada folyadék tejként olasz és román piacokra került. Az exportmennyiség, az exportérték bővülése ellenére, tavaly 10%-kal csökkent – vagyis az értékesítési árak javultak (a sajtexport esetében 12,6%-kal, a tejföl, joghurt esetében 5%-kal, sőt a folyadéktej esetében is mintegy 7,5%-kal) A sajt- és túrótermékcsoportban kiviteli érték itt 150 millió euróra bővülve majd 20%-kal, a kivitt mennyiség pedig 10%-kal, 37 ezer tonnára nőtt. A második legjelentősebb termékcsoport, a folyadéktej 135 millió eurós exportértéke 9, mennyisége (336 ezer tonna) 15%-kal csökkent. A tejföl, a joghurt 17 millió eurós exportértéke 6,2%-kal nőtt.

Romló mérleg

Erős volt ugyanakkor – igaz, már 2017-től – a tejpiaci importnyomás. A tejtermék-behozatal 2019-ben 464 millió euróra (274 ezer t) nőtt a 2018-as 440-hez képest. A legjelentősebb importtételt, közel 8%-os növekményt mutatva a 67 ezer tonnás, 227 millió eurós sajtimport adta. A KSH adatai szerint Magyarországon tavaly a tej és tejtermékek kivitelének és behozatalának értéke egyaránt 6%-kal nőtt 2018-hoz képest. A behozatal értéke 18%-kal volt magasabb a kivitel árbevételénél. Külkermérlegünk így nemcsak negatív maradt, de még romlott is 5%-kal.

Nő a költség, áll az ár

Az ágazati szereplőket különösen rosszul érinti, hogy 2017 januárja óta nem mozdul a nyerstej 91-101 forintos kilónkénti felvásárlási ára. Az EU28 súlyozott nyerstej átlagára (109 Ft/kg) és a regionális versenytársak nyerstejára pedig jóval magasabb a hazainál. Közben – mint arra a tejterméktanács tavaly is rámutatott – az infláció, az input- és bérköltségek növekedése miatt egyre kevésbé tudják fedezni az emelkedő önköltségeket. A termelőket sújtja továbbá, hogy nemcsak az emelkedő minimálbér okoz gondot a munkaadóknak, hanem a magasabb keresetű dolgozók megtartása is. Emellett ebben az iparágban is hiány van szakképzett munkaerőből. A munkaerő-utánpótlás gondjain egyrészt automatizálással, másrészt szerkezet-átalakítással próbálnak enyhíteni.

Olcsón adjuk, drágán vesszük

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 107,84 forint/kilogramm volt idén februárjában. A nyerstej kiviteli ára 110,45 forinton alakult, ami januárhoz képest 4, ám a 2018-as februárihoz képes 9%-kal volt magasabb. A kiviteli ár 2 százalékkal haladta meg a termelői átlagárat. Más kérdés és régi probléma, hogy – mint azt a terjterméktanács ügyvezetője is nemrég megerősítette – egészségtelen a tej-külkereskedelmünk szerkezete: exportáljuk a nyerstejet, de a magasabb hozzáadott értékű tejtermékeket importáljuk. Harcz Zoltán szerint több feldolgozónál olyan fejlesztések zajlanak, amelyek révén még több nyerstejre lesz szüksége a hazai tejiparnak. Ez egy-kétéves, stabil szerződést jelenthet a termelőknek arra, hogy itthon értékesítsék a nyersanyagot. Ugyanakkor itthon tavaly csak 97 forint/kilós áron vették át a tejet a feldolgozók, míg ugyanezért Olaszországban 140 forintnyi árat kínáltak.

fotók: HM-archív