fbpx

Az élelmiszertermelés öntözés nélkül már-már elképzelhetetlen

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 június 12.

Az Agrárminisztérium kiemelten támogatja a mezőgazdasági öntözésfejlesztést – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Öntözési Szakmai Napon, csütörtökön, Szolnokon.

A miniszter felhívta a figyelmet, hogy a hazai szántóterületek alig 2 százalékán, mintegy 76 ezer hektáron folyik öntözéses gazdálkodás. Az Agrárminisztérium célja, hogy az öntözött területeket 2024-ig megduplázza, 2030-ra pedig legalább 400 ezer hektárra növelje. A mezőgazdasági öntözés feltételeinek javítása, az öntözött területek növelése és az ehhez szükséges feltételrendszer javítása társadalmi, gazdasági és környezeti szempontból egyaránt kulcskérdés – emelte ki a tárcavezető.

 

Öntözésfejlesztés

A kormány 10 éven keresztül évente 17 milliárd forint pluszforrást biztosít az öntözéses gazdálkodás, a vízkeresleti és vízkínálati oldal fejlesztéseihez. A Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett öntözésfejlesztési pályázatok felső határát 500 millió forintról 2 milliárd forintra növeltük. Az Agrárminisztérium támogatja az öntözési közösségek megalakulását is.  Továbbá felhívta a figyelmet az öntözéses gazdálkodásról szóló törvényre, és a szaktárca által létrehozott öntözési igazgatási szervre. A Nemzeti Földügyi Központban működő Öntözésfejlesztési Főosztály segítséget nyújt a termelői vízkereslet megszervezéséhez és, hogy gyorsabban lehessen hozzájutni a vízügyi hatósági eljáráshoz kapcsolódó engedélyekhez.

Nagy István hangsúlyozta: több vizet bocsájt ki hazánk, mint amennyi beérkezik az országba, ezzel a különbözettel pedig gazdálkodnunk kell. Hozzátette: az éghajlatváltozásra az egyik válasz az öntözéses gazdálkodás kiterjesztése. A kormányzat szándéka és a gazdák érdekei egybeesnek az öntözés fejlesztésével kapcsolatban. Ez nagyon jó lehetőséget biztosít arra, hogy a magyar agrárium sikeres legyen.

 

Forrás: AM sajtó
Fotó: landfreund.ch