fbpx

Baromfi: világnap és konferencia, sikerek és kihívások

Írta: Kohout Zoltán - 2024 május 10.

Az oroszok Ukrajna elleni háborúja, a madárinfluenza, az import és a következetlen importkövetelmények ellenére is jó kilátásai, stabil piaca és integritása van a baromfiágazatnak. A napokban a magyar kezdeményezésű világnap és a hazai szakszövetség konferenciája is a szektorra irányítja a figyelmet.

A legfontosabb fehérjeforrás

Napjainkban a baromfihús és a tojás együttesen az emberiség legjelentősebb fehérjeforrása, s szerepe a világ népességnövekedésével együtt erősödik. Az az ágazat rendkívül hatékonyan, alacsony környezeti lábnyommal és vallási tilalmak nélkül képes kitűnő minőségű és magas táplálóértékű terméket előállítani. Az ágazat ugyanakkor számos kihívással küzd, elsősorban a globális a madárinfluenza-járvánnyal, amelynek kezelésére a szigorú járványvédelmi intézkedések alkalmazásán túl egyre több ország veti fel a betegség elleni vakcinázás védekezési lehetőségét. Az EU-ban a hatályos szigorú állatjóléti és állategészségügyi, higiéniai szabályozás miatt kevésbe dinamikus a termelés növekedése, de a baromfiágazat itt is stratégiai fontosságú gazdasági és élelmezési szempontból. Az EU élelmiszerrendszerében az ágazat becslések szerint 38 milliárd euró termelési értékkel és évi 2 milliárd eurót meghaladó exporttal büszkélkedhet, amely több mint 370 ezer embernek biztosít megélhetést és munkát. Európa-szerte 25 ezer családi gazdaságban csirkéket, pulykákat és kacsákat nevelnek magas színvonalon.

brojler csirke telep

Madárinfluenza, háború, azonos követelmények

A madárinfluenza-járvány sajnos az európai térség baromfiállományaiban is súlyos károkat okozott.  A vakcinás védekezés jogszabályi hátterét mára kialakította az Európai Bizottság, az alkalmazás lehetőségét biztosító kísérletek és vizsgálatok pedig folyamatban vannak.

Az európai térség baromfihús-előállításában (is) megkerülhetetlen esemény az orosz-ukrán háború, illetve annak számos gazdasági-politikai következménye.  Az uniós termelőkre/termék-előállítókra nézve kötelező EU-jogszabályoknak vonatkozniuk kell minden unióba érkező importtermékre is. Ez nem csak a tisztességes és egyenlő piaci verseny miatt fontos, hanem a fogyasztói elvárások (antibiotikum-használat, állatjólét), illetve az EU-s vásárlók élelmiszerbiztonsági szempontjából is.

Az Európai Bizottság ukrán importra vonatkozó, vámot és kvótát érintő eddigi határozatai és intézkedései azt eredményezték, hogy fokozódott a termékbeszállítás Ukrajnából. Ennek következtében erősödött az importnyomás a takarmányalapanyag-, a csirke- és a tojáspiacon, és ez jelentősen szűkítette a magyar és az európai termelők piacait.

Magyarországon van mire büszkének lenni

A Baromfi Termék Tanács az idei Baromfi Világnap tiszteletére és megünneplésére a budapesti Vajdahunyadvárban május 16-án szakmai konferenciát szervez. Bár a hazai baromfiágazat kibocsátását és teljesítményét az elmúlt évek megpróbáltatásai (Covid, madárinfluenza-járvány, orosz-ukrán háború) érdemben befolyásolták, még mindig van mire büszkének lenni:

– a KSH adatai szerint a hazai vágóállat-termelés közel kétharmadát a baromfihús adja;
– a hazai szükségletet meghaladó 130-140 százalék körüli önellátottsági szint;
– az ágazat exportteljesítménye dobogós helyen áll az agrártermékek között;
– hazánkban az ágazat közvetlen és közvetett foglalkoztatotti létszáma több tízezer családnak nyújt megélhetést.
– az ágazat szereplői közel 10 százalékos kibocsátásnövekedést terveznek 2024-ben.

Világnap és konferencia

A nemzetközi szintű Baromfi Világnap bevezetését a Baromfi Termék Tanács (BTT) javasolta, és az Európai Baromfi-feldolgozók és -kereskedők Szövetsége (AVEC), a Nemzetközi Baromfi Tanács (IPC) és a tudományos baromfis világszervezet (WPSA) is támogatta. A világnap gondolata 2010-ben vetődött fel, a BTT pedig az első hazai világnapi szakmai rendezvényeket 2014-ben szervezte meg.

Idetartozó hír még, hogy szakmai konferenciát rendez május 16-án a Baromfi Világnap alkalmából a Baromfi Termék Tanács és Szakmaközi Szervezet és a Baromfi- és Tojástermelôk Szövetsége, a Vajdahunyad várában. Az eseményen Nagy István agrárminiszter és Győrffy Balázs NAK-elnök mellett részt vesz Birthe Steenberg, az Európai Baromfifeldolgozók és -kereskedők Szövetségének főtitkára is, aki az európai baromfihús-előállítás legfontosabb kérdéseiről tart előadást. Emellett a konferencián előadás hangzik el a jövő csirkéjéről, a baromfiágazat helyzetéről és a magyarországi járványvédelemről.

(forrás: BTT)