fbpx

Leállt Németország gigavágóhídja a Covid miatt – Húshiány jön?

Írta: - 2020 június 18.

Miután Németország vezető vágóhídján, a Tönnies központi telephelyén a dolgozók kétharmada koronavírusosnak bizonyult, tegnap a vezetőség úgy döntött, mintegy két hétre leállítja az üzemet. Tegnap óta már nem fogadnak több sertést a vágóhídon.

Az óriáscég güterslochi központi telephelyének bezárásáról van szó Észak-Rajna-Vesztfália tartományban. A városban és a peremvidékén 361 ezer ember él. A környéken bezárnak az iskolák, óvodák is. A Tönnies 7000 dolgozóját küldte karanténba. Mivel az eddig beérkezett disznókat még darabolni kell, tegnap és ma egy éjszakás műszak még dolgozik ezen.

 

 

A vállalat méreteit jól érzékelteti, hogy csak a központi telephelyen naponta 30 ezer sertést vágnak, ami 3300-3500 tonna hús feldolgozását jelenti. Csak ez a telephely éves szinten 11 millió disznót bocsát az élelmiszeripar rendelkezésére (az összes Tönnies-kibocsátás bő 16 millió feldolgozott sertés). Egész Németországban 52-54 millió sertést fogadnak a vágóhidak. Vagyis, ha a Tönnies központi vágóhídja kiesik a termelésből, azzal a hústermékek csaknem ötöde eltűnik a német polcokról.

 

A német vágóhidakon sokféle náció vendégmunkásai dolgoznak egymással szoros közelségben, majd a műszak végén munkásszállókon zsúfolódnak össze. Legtöbbjük Kelet-Európából, főként Romániából érkezett, ahogy a Vion, a Westfleisch és a Müller Fleisch esetében is. Erről a Mezőhír írt legutóbb. A vírus terjedését segítette az is, hogy a csarnokokban keringetett, hűvös levegő kedvezett a kórokozónak és eljuttatta azt az összes dolgozóhoz. A Tönnies többi telephelyén is végeztek teszteket, de azok egyike sem hozott ilyen kiugró eredményt, ezért azokon zavartalanul folyik a munka. Eközben Magyarországon meglódult az import sertések vágása, ennek okairól itt írtunk legutóbb.