fbpx

Innovatív vetőmagkezelés

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 június 18.

Vegyszermentes zöldségtermesztési megoldásokat dolgozott ki a budapesti székhelyű Zöldségmag Kft. A csaknem 535 millió forintos beruházást a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban nyert mintegy 294 millió forint támogatásból, valamint 147 millió forint hitelből és több mint 93 millió forint önerőből finanszírozták.

A kutatási-fejlesztési projekt eredményeként az elmúlt két évben olyan magkezelési technológiát dolgoztunk ki, amely vegyszermentes, bio minősítésű ható- és vivőanyagával, valamint a tökéletes fedettség biztosításával forradalmasíthatja a vetőmagkezelést.  A készítmény organikus alapú, semmilyen vegyszert nem tartalmaz. A kezelés közben, illetve végeztével nem kell utószárítani a vetőmagokat. Ezen a területen is egyre nagyobb az igény az alternatív megoldások iránt, és a termesztők is egyre inkább az ökológiai-környezetbarát szemléletmód felé fordulnak.- foglalta össze Krajcsovszki László, a cég ügyvezetője.

 

Nagyban is megoldás lehet

A módszer nagyüzemekben is használható technológia. Nemcsak zöldségvetőmagok, hanem hatalmas vetésterülettel rendelkező szántóföldi növényfajok, – egyebek mellett búza, kukorica, repce, napraforgó – kezelésére is alkalmas. Hatékonyan, de környezetkímélő módon véd, és segíti csíra és palánta korban a növényeket.

A fejlesztés másik eredménye a multirezisztens zöldségfajták nemesítése volt. A folytonnövő paradicsom, a fejes káposzta és a főzőtök fajtáknál, amely az új magkezelő eljárás összekapcsolásával vegyszermentes élelmiszer-előállítási megoldásokat kínál a termelők részére.

Krajcsovszki László kiemelte: a vetőmag-előállításban és növénytermesztésben, illetve a vetőmagkezelő és organikus növényvédő szerek fejlesztésében jelentős  fejlődési és kutatási lehetőségek vannak. Az időjárási változások, az új, korábban magyarországi viszonylatban nem számottevő vagy egyáltalán nem létező kártevők új kihívásokat jelentenek.

A Zöldségmag Termelő és Kereskedelmi Kft. évek óta végez fajtakísérleti és termékfejlesztési tevékenységet. Jelenleg nyolc fajban tizenhárom bejelentett – nemzeti fajtalistán és az európai uniós fajtalistán egyaránt szereplő – fajtával rendelkezik. A magyarországi mellett egyre szélesebb körben folytatnak termeltetést távoli országokban is.

Forrás: MTI
Fotó: Nébih