fbpx

„A bio a megoldás”

Írta: Csomor Zsolt - 2020 március 27.

A mezőgazdaság legfontosabb céljai manapság a modern ipari gazdálkodástól, a monokultúráktól, az intenzív állattenyésztéstől és a GMO-tól való eltávolodás, fogalmazott Jane Goodall a Biofach Nemzetközi Bio-Élelmiszer és Bio-Áru Szakkiállításon.

A Biofach szakkiállítást Jane Goodall vitaindító beszéde nyitotta meg. A világszerte ismert tudós a fenntartható megoldások mellett érvelt és alátámasztotta a Biofach idei mottóját: „A bio a megoldás”.

Az Európai Bizottság által kidolgozott zöld megállapodás, a European Green Deal fényében a Közép-Kelet Európai régió országai az ÖMKi vezetésével arról egyeztettek, hogyan mozdulhatnak el az új uniós támogatási rendszer bevezetésével a fenntartható élelmiszerrendszerek felé. A KAP az agrárpénzek szétosztásakor az új ciklusban a fenntarthatóság elvének érvényesülését is elvárja az élelmiszertermelési körforgásban.

A 2018-as év rekordév volt a biogazdálkodásban, hiszen az ökológiai művelésbe vont területek kétmillió hektárral növekedtek. A globális adatok alapján tehát folytatódik az elmúlt évek pozitív tendenciája, és ebben a folyamatban már hazánk is fel tud mutatni előremutató eredményeket, összegezte a 31. Biofach és a statisztikai adatok legfőbb tanulságát Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője. Az elmúlt bő évtizedben több mint 60 százalékos bővülést ért el az ökológiai mezőgazdasági ágazat Magyarországon.

A legfrissebb adatok alapján hazánkban jelenleg 3929 vállalkozás foglalkozik ökológiai gazdálkodással, közel 210 ezer hektár földterületen.