Nemzeti szinten kap támogatást a sertéságazat

Írta: Barna Ferenc - 2021 november 19.

A sertéságazatban kialakult krízishelyzet kezelésére nem várhatóak rendkívüli uniós piaci intézkedések, nemzeti szinten kell a problémát kezelni.

 

Sertés
Szűkül a piac, emelkednek a termelési költségek, szükség van a sertéságazat támogatására (Fotó: Facebook/Nagy István oldala)

 

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács novemberi ülése

Már 19 tagállam kérte, hogy rendkívüli uniós piaci válságkezelési intézkedések bevezetésével segítse az érintett résztvevőket az EU a sertéságazatban kialakult krízishelyzet kezelésében: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Németország, Románia, Szlovákia.

A Bizottság állásfoglalása szerint az eddig alkalmazott támogatási formák elegendő lehetőséget biztosítanak a sertéstartóknak a válsághelyzet átvészelésére. A rendkívüli piaci válságkezelési intézkedések nem jelentenének végleges megoldást, a problémák megmaradnának.

 

A mostani válsághelyzet legfontosabb okai:

  • a COVID járvány gazdasági hatásai,
  • az afrikai sertéspestis miatt beszűkült exportlehetőségek,
  • a magas takarmány és műtrágya árak miatt megemelkedett termelési költségek.

 

A magyar intézkedések, mely a mezőgazdaság e szegmensét segíti:

  • az idei állatjóléti támogatások kerete négymilliárd forinttal kerül megemelésre,
  • támogatott hitel a sertéstartóknak,
  • a mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszer elérhető már a sertéstartók számára is,
  • szigorított ellenőrzésnek az EU belső piacáról érkező hízó alapanyag kapcsán.

A kormány minden rendelkezésre álló lehetséges eszközzel támogatja az állattartókat és azon belül a sertéstartókat is a minőségi hazai állomány állategészségügyi szintjének és versenyképességének megőrzése, javítása érdekében – fogalmazta meg tájékoztatójában az ülést követően Nagy István agrárminiszter.

 

Forrás: AM Sajtóközlemény