fbpx

Pocsék árak: nagy a nyomás, új támogatást vár a sertéságazat

Írta: Kohout Zoltán - 2021 november 01.

Egyszerűen túl sok most a kihívás a piacon, és ráadásul közben a termelés is tovább nő. Sokan most abban bíznak, hogy a talán meglóduló kínai importigény belöki az európai exportot.

 

sertés
Illusztráció: Horizont Média/archív

 

Szűk a piac, magasak a költség

A magas takarmány- és más költségek alacsony értékesítési árakkal állnak szemben az európai sertés-termékláncban, ami nagy nyomást gyakorol a sertéstartókra. A kedvezőtlen helyzet oka több tényezőn múlik: a Covid-19 okozta keresleti, munkaerő-piaci és logisztikai helyzeten, a kínai kereslet csökkenésén, nem utolsó sorban az afrikai sertéspestis több országban (Belgium, Hollandia, Németország) jelenlétén. Összességében az Európai Bizottság szerint a sertéshús-termelés körülbelül 1,7 százalékkal fog nőni idén, és kevesebb mint a felével jövőre. A sertések száma viszonylag stabil volt az elmúlt néhány évben, s a termelékenység és a hasítottsertéshús-mennyiség növekedése várható. Az íreknél például tavaly óta 9 százalékkal estek az árak, miközben a takarmány- és munkaerőköltségek is nőttek. A legmagasabb sertésárakat Svédországban mérték (E osztály, 2, 02 euró/kg), míg az Egyesült Királyságban az árak továbbra is szilárdan 1,76 euró/kg-on állnak. A belga átlagár még alacsonyabb (1,09 euró/kg), Cseh- és Németországban, illetve Portugáliában 1,37 körül mozognak.

 

Új támogatási struktúrát sürget az ágazat

A legfrissebb választási árak is nagy ingadozást mutatnak a 29,54 euró/fő uniós átlaghoz képest. Az átlagár Belgiumban a legalacsonyabb: 18,5, Németországban 22,20, Horvátországban 43,12, Olaszországban 55,37, Svédországban viszont már 83,74 euró. Az uniós országok többsége ezért most azt sürgeti az Európai Bizottságnál, hogy kezdeményezze egy támogatási struktúra létrehozását a sertéságazat számára. Janusz Wojciechowski, az EU mezőgazdasági biztosa „nagyon nehéznek” nevezte a sertéságazat helyzetét, és találkozott a mezőgazdasági miniszterekkel a probléma megoldása érdekében – adta hírül a biztos Twitter-üzenetében.

 

Jövőre nőhet az export – és a bizonytalanság

Az aggodalmakat az olyan kilátások enyhíthetik, mint például az USA agrárminisztériuma kiínai illetékesének a bejelentése. Úgy vélik, a kínai sertéshús-import iránti kereslet növekedése jósolható jövőre. Erre azért is sor kerülhet Kínában, mert a még mindig alacsonyabb készletcsökkenéshez vezetett a járványügyi kihívások és a csökkenő jövedelmezőség miatt. Új exportlehetőségekre azért is szükség lesz az EU-ban, mert bár a sertéshús-fogyasztás idén várhatóan szerényen nőni fog, de a kivitel nem tud lépést tartani a növekvő termeléssel. Igaz, jövőre 1,2 százalékos visszaesést prognosztizálnak, mivel a termelés növekedése lassul.

 

Frissítés:

A korábbi cikkünkben említett, 1,37-es németországi hízóár (hasított súly) a 32. heti árakat tükrözte; az utóbbi egy hónapban az ár 1,2 euró/kg. A választott malacok árában is a cikkünkben jelzett korábbi szinttől jelentősen eltér a jelenlegi (heti) németországi ár: 18 euró/db.