fbpx

300 ezer pecsenyekacsa megsemmisítését rendelték el

Írta: Barna Ferenc - 2021 november 19.

A madárinfluenza vírus H5N1 altípusát mutatták ki Bács–Kiskun megyében újabb baromfiállományokban: Kelebia, Mélykút és Kisszállás településeken, összesen négy telepen összesen csaknem 300 ezer pecsenyekacsa megsemmisítését rendelte el a hatóság a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében.

pecsenyekacsaTovábbi telepeken fertőz a madárinfluenza (Fotó: Horizont Média/Archív, a kép csak illusztráció)

Három újabb Bács-Kiskun megyei település, négy pecsenyekacsa-állomány

A hét eleji esetet követően négy nagylétszámú állattartó telep jelentette madárinfluenza gyanúját az elhullott állatok megemelkedett száma miatt. A Nébih laboratóriuma mind a négy esetben megerősítette a madárinfluenza vírus H5N1 altípusának jelenlétét.

A most elsődlegesen érintett állattartó telep Kelebia külterületén található, azaz távol esik az eddigi kitörésektől. A gazdaságban körülbelül 64 ezer darab 12 napos pecsenyekacsát tartottak. Járványügyi intézkedésként a teljes állomány felszámolása haladéktalanul megtörtént.

A további három fertőzött gazdaság Kelebia közelében, Kisszállás és Mélykút területén található. Ezeken a telepeken egy nappal később észlelték a madárinfluenzára utaló tüneteket. A három állományban összesen mintegy 230 ezer pecsenyekacsát tartottak, felszámolásuk folyamatban van.

Életbe léptek a járványvédelmi, állatmozgatási korlátozások

A madárinfluenza-kitörésben értintett gazdaságok körül a 3 km sugarú védőkörzetek, valamint a 10 km-es megfigyelési körzetek kijelölése megtörtént, és megkezdődtek a járványügyi vizsgálatok.

Tekintettel arra, hogy a Kelebia körül megállapított védőkörzet átnyúlik Szerbia területére is, a járványvédelmi intézkedésekről haladéktalanul értesítést kapott a szerb állategészségügyi hatóság. Emellett az országos főállatorvos soron kívül tájékoztatta a partnerországokat a kitörésekről.

A nemzetközi kereskedelmet érintő információkról és az aktuális járványhelyzetről a Nébih tematikus oldalán tájékozódhatnak a baromfitartók és az érdeklődők.

 

Forrás: Nébih Sajtóközlemény

Összeállította: Barna Ferenc